Skip to main content

HARI PERTAMA SAHUR DAN BEPUASA

RAMADHAN TIBA RAMADHAN TIBA RAMADHAN TIBA ! MARHABAN YA RAMADHAN MARHABAN YA RAMADHAN !

Alhamdulillah, bulan kemulian tiba lagi. Alhamdulillah masih diberi peluang untuk menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan. Bulan yang diberkati dan bulan yang penuh dengan amal. Semoga Ramadhan kali ni kita boleh memperbanyakkan amal dan ibadah kepada Allah S.W.T. Hari pertama berpuasa, sama seperti tahun lepas dimana aku berpuasa di perantauan tanpa keluarga dan hanya bertemankan sahabat-sahabat yang berjuang dalam menimba ilmu. Beza puasa kali ini ialah, roomate aku terdiri daripada golongan bukan Islam. Roomate aku ni yang gigih bangunkan aku untuk sahur pukul 4.00 pagi. Thanks roomate. Untuk makan ketika sahur pun susah inikan pula nak turun bawah untuk beli makanan. Sahur kali ini aku masak Maggi je dengan Kopiko LA Coffee.



Teringat kat rumah, mesti keluarga kat rumah ni menikmati makanan yang sedap-sedap sementara aku disini makan Maggi.*Cedih. Minggu ini merupakan study week bagi pelajar Degree UTHM. Banyak nak kena cover ni sebelum kerja. Time-time study week jugalah lecturer sibuk nak minta assignment bagai. Memang agak sibuk tambahan pula semester ini aku ada 5 paper final ! OMG OMG ! Semoga aku dipermudahkan dalam peperiksaan dan perjalanan aku di perantauan.

ZULASRI : Selamat Berpuasa semua !

Comments

Post a Comment

Kritikan Seorang Engineer Bertauliah

Popular posts from this blog

Tubuh Mongelku Di Kucup.. Di Isap.. Di Ramas Sepuas-puasnya

Kisah hidupku bermula di sebuah pub terkenal di ibu kota. Aku ditempatkan disuatu tempat yg sempit bersama 19 yg lain Tauke Leong yaaaa..aku masih ingat nama itu..dialah yg memiliki kami..Suatu malam datang seoranglelaki bernama Joe. Aku tak pasti apa yg dibincangkan oleh Joe dgn Taukey Leong..apa yg aku ingat..setelah itu Joe menghampiri dan membawa aku pergi..aku resah meninggalkan kawan yang lain.

Mereka hanya mampu melemparkan pandangan sayu penuh simpati? simpati padaku dan jugak pada diri mereka sendiri..kerna mereka sedar? mereka juga bakal menerima nasib yang sama? Joe membawa aku berjalan ? jalan menyusuri kaki lima ibu kota dengan riang..sungguh indah pemandangan bandaraya ini alangkah bahagianya jika aku dapat menikmati malam-malam begini tanpa kongkongan..tanpa perlu menjadi hamba kepada sesiapa..

Tiba Joe berhenti..melabuhkan punggung sambil tersenyum, menyeringai seolah-oleh ada sesuatu yg sedang mengeletek nafsunya perlahan-lahan Joe menyentuh tubuhku..dilurut-lurutnya …

Kenali Hafiz Mahamad

Wow ! Tak sangka mamat ni makin popular dikalangan gadis-gadis. Well, ramai pompuan nak boyfriend dia macam Hafiz Mahamad kan. Siapa je tak mau dilayan macam princess. Okay, buat yang masih tak kenal siapa Hafiz Mahamad ni, boleh lah Stalk Instagram, Twitter dan FB dia. Buat lelaki-lelaki diluar sana, boleh la ambil inspirasi dari dia. Hehehe



Instagram           :@Hafizmahamad
Twitter               : @Hafizmahamad
Facebook           :  Hafiz Mahamad

ZULASRI : Power shall ! 

JOM TERJAH STORY NI JUGA :
Bagaimana badan kita beroperasiJenis denda yang guru lakukan di sekolahProjek bahasa asing Kem Bina Insan guru Vokasional Mid Night Movie - The Hunger Games MockingJay

Cara mengambil SPM semula

Untuk mendapat kerja di institusi kerajaan dengan kelayakan SPM sekarang ni amat sukar. Banyak persaingan berlaku diantara pelajar lain. Semakin ramai pelajar Malaysia semakin pandai dengan mendapat keputusan yang cemerlang. Baru-baru ini, aku mendapat email daripada seorang sahabat blog yang mempertanyakan bagaimana untuk mengambil SPM semula. Okay, sebelum kita ingin mengambil peperiksaan ulangan, kita hendaklah berpegang dengan syarat yang diberikan oleh Kementerian.


Syarat Pendaftaran Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)


Pelajar Tingkatan Lima Sekolah Menengah Kerajaan / Sekolah Menengah Bantuan Kerajaan / Sekolah Swasta yang diiktiraf oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.
atau

Mereka yang pernah menduduki PMR sekurang-kurangnya 1 (satu) tahun sebelum mendaftar untuk menduduki peperiksaan SPM.
atau
Mereka yang pernah menduduki peperiksaan SPM / SPM(V) / SPVM / MCE / SC / FMC.
atau
Mereka yang telah mencapai umur 19 17 tahun pada 1 Januari dalam tahun peperiksaan SPM semasa.

Merek…