Skip to main content

Baazar Ramadhan Di Bulan Puasa

Bila tiba bulan puasa, Baazar Ramadhan tak pernah tak ramai. Seawal pukul 4 petang orang dah berpusu-pusu datang baazar nak beli menu berbuka puasa. Bila datang baazar mesti tak tau nak beli apa. Banyak sangat pilihan sehingga sanggup pusing baazar tu 2-3 kali. Pernah sekali tu aku dan team boling Sabah ni baru habis training*TenpinBowling dan kitorang pergi ke baazar berjemaah. Dah sampai sana tak tau nak beli apa, then aku dengan member aku ni sibuklah pusing-pusing baazar. Serius banyak sangat pilihan sampai tak tau nak beli apa. Dah la sesak, jalan pulak sempit, lagi susah la proses pencarian makanan dilakukan. 

Jauh disudut hati ni ,kalau boleh semua benda aku nak. Time tu pulak ada banyak pilihan, nak je aku beli tu Sotong panggang, ayam percik dan kambing panggang. Itu menu wajib aku atleast sekali dalam sebulan bulan puasa ni. Banyak lagi sebenarnya menu yang best-best kat sana tapi ingat lagi time tu kat dompet ada RM10 je, cukup untuk beli satu makanan dan satu minuman.*Student mana nak ada duit sangat.haha Dalam kitorang sibuk pusing-pusing mencari makanan, sedar tak sedar jam sudah menunjukkan pukul 6.15PM *Sabah awal sikit berbuka time tu dan tidak lama selepas itu azan berkumandang dan yang teruknya satu benda pun aku tak beli lagi. Nasib la time tu kat depan aku tu ada jual minuman sejuk. Beli je terus minum *Berbuka secepatnya kan amalan baik..hihihi 

ZULASRI : Bulan ni berpuasa di negeri orang, kena la berjimat. Bulan puasa ni eloklah beli ikut keperluan je. :))

 

JOM Terjah Story ni Pula : 

Comments

Post a Comment

Kritikan Seorang Engineer Bertauliah

Popular posts from this blog

Tubuh Mongelku Di Kucup.. Di Isap.. Di Ramas Sepuas-puasnya

Kisah hidupku bermula di sebuah pub terkenal di ibu kota. Aku ditempatkan disuatu tempat yg sempit bersama 19 yg lain Tauke Leong yaaaa..aku masih ingat nama itu..dialah yg memiliki kami..Suatu malam datang seoranglelaki bernama Joe. Aku tak pasti apa yg dibincangkan oleh Joe dgn Taukey Leong..apa yg aku ingat..setelah itu Joe menghampiri dan membawa aku pergi..aku resah meninggalkan kawan yang lain.

Mereka hanya mampu melemparkan pandangan sayu penuh simpati? simpati padaku dan jugak pada diri mereka sendiri..kerna mereka sedar? mereka juga bakal menerima nasib yang sama? Joe membawa aku berjalan ? jalan menyusuri kaki lima ibu kota dengan riang..sungguh indah pemandangan bandaraya ini alangkah bahagianya jika aku dapat menikmati malam-malam begini tanpa kongkongan..tanpa perlu menjadi hamba kepada sesiapa..

Tiba Joe berhenti..melabuhkan punggung sambil tersenyum, menyeringai seolah-oleh ada sesuatu yg sedang mengeletek nafsunya perlahan-lahan Joe menyentuh tubuhku..dilurut-lurutnya …

Kenali Hafiz Mahamad

Wow ! Tak sangka mamat ni makin popular dikalangan gadis-gadis. Well, ramai pompuan nak boyfriend dia macam Hafiz Mahamad kan. Siapa je tak mau dilayan macam princess. Okay, buat yang masih tak kenal siapa Hafiz Mahamad ni, boleh lah Stalk Instagram, Twitter dan FB dia. Buat lelaki-lelaki diluar sana, boleh la ambil inspirasi dari dia. Hehehe



Instagram           :@Hafizmahamad
Twitter               : @Hafizmahamad
Facebook           :  Hafiz Mahamad

ZULASRI : Power shall ! 

JOM TERJAH STORY NI JUGA :
Bagaimana badan kita beroperasiJenis denda yang guru lakukan di sekolahProjek bahasa asing Kem Bina Insan guru Vokasional Mid Night Movie - The Hunger Games MockingJay

Cara mengambil SPM semula

Untuk mendapat kerja di institusi kerajaan dengan kelayakan SPM sekarang ni amat sukar. Banyak persaingan berlaku diantara pelajar lain. Semakin ramai pelajar Malaysia semakin pandai dengan mendapat keputusan yang cemerlang. Baru-baru ini, aku mendapat email daripada seorang sahabat blog yang mempertanyakan bagaimana untuk mengambil SPM semula. Okay, sebelum kita ingin mengambil peperiksaan ulangan, kita hendaklah berpegang dengan syarat yang diberikan oleh Kementerian.


Syarat Pendaftaran Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)


Pelajar Tingkatan Lima Sekolah Menengah Kerajaan / Sekolah Menengah Bantuan Kerajaan / Sekolah Swasta yang diiktiraf oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.
atau

Mereka yang pernah menduduki PMR sekurang-kurangnya 1 (satu) tahun sebelum mendaftar untuk menduduki peperiksaan SPM.
atau
Mereka yang pernah menduduki peperiksaan SPM / SPM(V) / SPVM / MCE / SC / FMC.
atau
Mereka yang telah mencapai umur 19 17 tahun pada 1 Januari dalam tahun peperiksaan SPM semasa.

Merek…