Saturday, June 28, 2014

Keburukkan Isi Minyak Penuh




Di dalam tangki minyak kereta telah direka untuk supaya ada ruangan minyak dan udara, jadi mengapa perlu kita isi minyak sampai penuh tangki. Ramai yang tidak sedar atau tidak tahu langsung, bahawa pam di stesen minyak ada sistem return pipe-line, di mana ia mengalirkan balik minyak kedalam tangki simpanan stesen minyak.

Apabila tangki minyak kereta sudah penuh, mekanisme pam akan selak injap masuk pam dan injap sistem return pipi-line dibuka, untuk membolehkan petrol berlebihan mengalir masuk balik ke tangki simpanan stesen minyak.

Ini bermakna ada telah MENDERMA MINYAK KEPADA TAUKE STESEN MINYAK.

Kalau boleh isilah petrol anda pada awal pagi semasa suhu tanah masih lagi sejuk. Kerana semua stesen minyak menanam tangki simpanan minyak mereka di bawah tanah. Lebih sejuk tanah, lebih pada petrol. Dan apabila panas, petrol akan mengembang.

Jadi jika kita mengisi minyak di siang hari, seliter itu bukannya betul-betul seliter petrol yang anda bayar. Apabila anda mengisi minyak, jangan tarik picu pam ke mod High ( iaitu mengisi dengan laju). Jika kita perhatikan picu pam, ia mempunyai tiga peringkat : Low, Middle dan High.

Anda perlu tarik picu pam pada mod Low, bagi mengurangkan wap yang dicipta semasa proses mengepam minyak.

Semua hos di pam mempunyai saluran pulangan wap. Jika ada mengepam pada kadar yang cepat, ada cecair yang masuk ke dalam tangki anda akan menjadi wap. Wap itu akan disedut balik kembali ke dalam tangki simpanan bawah tanah.

Satu lagi tips yang penting adalah anda pelu mengisi apabila tangki petrol anda SEPARUH PENUH. Sebabnya adalah apabila lebih petrol ada di dalam tangki maka makin kurang udara mengisi ruang yang kosong.

Petrol sebenarnya menyejat lebih cepat daripada apa yang kita bayangkan. Tangki minyak kereta mempunyai bumbung terapung di dalamnya. Bumbung ini berfungsi sebagai pelepasan sifar di antara petrol dan atmosfera. Bagi mengurangkan penyejatan.

Peringatan yang terakhir, jika anda terlihat ada trak petrol sedang pam minyak ke tangki simpanan bawah tanah di stesen petrol, JANGAN ISI MINYAK, kerana anda mungkin akan mengisi kotoran ke dalam tangki minyak kereta anda.

Friday, June 27, 2014

Pasar Kundasang

Kundasang adalah sebuah bandar di daerah Ranau di Sabah, Malaysia yang terletak di sepanjang tebing Kundasang Valley. Ia terletak kira-kira 6 kilometer dari Taman Negara Kinabalu, 12 kilometer dari pekan Ranau dan terkenal untuk pasaran sayur-sayuran yang mana adalah terbuka tujuh hari seminggu. Ia adalah bandar yang paling dekat dengan Gunung Kinabalu dan mempunyai pemandangan panoramik Gunung. Ia didiami terutamanya oleh Dusun asli dan penduduk kecil orang Cina. Hampir semua kedai-kedai yang dikendalikan oleh penduduk tempatan. Di pertengahan jalan, terdapat banyak sayur-sayuran yang segar dijual disana. Banyak orang akan berhenti disekitar gerai terbabit untuk membeli barangan segar selain berehat selepas menempuh perjalanan yang jauh. Terdapat juga banyak Trak yang mengangkut barangan segar itu untuk dijual di Bandaraya Kota Kinabalu.


Tekan sini untuk lebih banyak gambar --------> Flickr




ADMIN : Bagi penggemar sayur-sayuran. Kundasang adalah tempat yang terbaik kerana kesemua sayur-sayuran yang dijual disini sangat segar dan baru dipetik dari laman. Memang sedap sayurannya. Jangan lupa beli cendawan yang ada disini. hehe

Wednesday, June 25, 2014

DC circuit equations and laws



NOTE : simbol "V" ("U" di Eropah) kadang-kadang digunakan untuk mewakili voltan dan bukannya "E". Dalam beberapa kes, seorang pengarang atau litar pereka boleh memilih untuk secara eksklusif menggunakan "V" untuk voltan,maka ia tidak akan menggunakan simbol "E." Melainkan kedua-dua simbol digunakan silih berganti, atau "E" digunakan untuk mewakili voltan dari sumber kuasa manakala "V" digunakan untuk mewakili voltan pada beban (voltan "drop").

Transformers: Age of Extinction Sekarang Di Kota Kinabalu.

Transformers: Age of Extinction akan mula ditayangkan di Malaysia pada 26 Jun 2014. Semua peminat Transformer pasti teruja dan menunggu lama untuk Movie ini. Untuk peminat Transformer yang berada di Sabah, anda berpeluang untuk bertemu patung "Bumblebee" yang sangat besar di 1Borneo Hypermall. Pameran tersebut akan diadakan dari 25 Jun 2014 hingga 6 July 2014. Cepat datang ke sini beramai-ramai. Terdapat banyak aktiviti yang dianjurkan oleh pihak pengurus disini. Selain itu juga, anda boleh memenangi hadiah edisi terhad "Transformers: Age of Extinction" disamping dapat tiket FREE !





P/S : Saya dah ada gambar dengan Bumblebee, anda bila lagi ? hehehe

Wednesday, June 18, 2014

Perjalanan Ke Pulau-Pulau Sabah


Tunku Abdul Rahman Marine Park

Taman laut ini terdiri daripada 5 pulau, Pulau Gaya, Pulau Sapi, Pulau Sulug, Pulau Manukan dan Pulau Mamutik. Anda boleh memilih untuk melawat kesemua pulau,contohnya anda mungkin boleh melawat satu jam di setiap pulau dan bergerak ke pulau yang lain jika anda  bercadang untuk melawat semua 5 pulau. Pada pendapat saya, ada baiknya jika anda memilih satu pulau sahaja untuk diterokai kerana jika anda bercadang untuk meneroka semua pulau ia akan membuatkan anda tergesa-gesa dan anda tidak mendapat untuk berehat sepenuhnya dan meneroka di bawah air.


Pulau Manakah Yang Anda Ingin Lawati ?


Pulau Gaya: Merupakan pulau yang terbesar disekitar sini. Pulau ini juga mempunyai kemudahan penginapan eksklusif 5 Bintang. Padang Point adalah tempat popular untuk menyelam. Denai kembara boleh dilihat di sini walaupun ia kurang diterokai tetapi boleh dilakukan.


Pulau Manukan: Ini adalah pulau kedua terbesar di sini. Pulau Manukan sangat ramai pengunjung kerana terdapat aktiviti snorkelling. Terdapat banyak kemudahan yang ada di Pulau Manukan contohnya Restoran. Akan tetapi penjualan makanan akan ditutup jika restoran itu telah ditempah oleh syarikat lain. Ada baiknya kita membawa makanan sendiri di rumah. Lebih enak dan lebih jimat.

Pulau Sapi: Sebuah pulau yang lebih kecil berbanding dengan Manukan, tempat ini terkenal dengan snorkeling dan menyelam skuba. Tetapi majoriti pelancong sekarang mengalihkan minat mereka untuk Sapi. Sebuah restoran kecil boleh didapati di sini dan ia mempunyai tandas dan pancuran kemudahan asas. Perkhemahan dibenarkan tetapi anda perlu memberitahu warden taman apabila anda sampai disana. Memandangkan pulau ini merupakan antara pulau terkecil, di musim cuti sekolah pulau ini akan dibanjiri oleh manusia.

Pulau Mamutik: Pulau terkecil sekali, pulau ini mempunyai jejak mendaki yang baik, walaupun ia pendek tetapi pemandangan yang indah menghadap ke Laut China Selatan. Rata-rata pengunjung datang kesini kerana snorkeling. Terdapat restoran kecil di sini dan ia mempunyai tandas asas dan kemudahan pancuran mandi. Perkhemahan juga dibenarkan di sini tetapi berhati-hati dengan lalat pasir.

Pulau Sulug: Ini adalah pulau yang paling jauh hampir saiz yang sama seperti Pulau Sapi. Ia tidak mempunyai kemudahan asas. Tidak ramai orang yang melawat pulau ini, anda mungkin berfikir ia adalah pilihan yang tepat untuk percutian yang tenang, tetapi sesetengah orang mungkin merasa agak terlalu tenang.


Bagaimana untuk ke Sana ?

Terdapat banyak cara sebenarnya. Tapi untuk keselamatan anda, saya nasihatkan anda terus ke Jesselton Point untuk memilih pulau anda mahu pergi, membeli tiket bot anda, sewa peralatan (gear snorkeling, jaket keselamatan, tikar pantai) dan berjalan kaki ke jeti. Ambil perhatian bahawa jaket keselamatan dibayar untuk aktiviti sukan air dan tidak untuk perjalanan bot. Setiap bot dilengkapi dengan jaket keselamatan dan mempunyai keperluan keselamatan yang memerlukan penumpang memakainya manakala di atas kapal (jaket keselamatan tidak boleh dibawa keluar dari bot). Jadi jangan bazirkan duit anda untuk jaket keselamatan kerana ia sudah termasuk dalam pembayaran boat anda. Melainkan anda ingin menyewa untuk aktiviti atas air.

Tips: Terdapat banyak pengusaha bot beratur di kaunter. Berjalan-jalan dan menawar harga. Biasanya kaunter yang berada jauh dari pintu masuk mempunyai harga yang lebih baik.


Berapa Banyak Kos Yang Diperlukan?


Ia bergantung berapa banyak pulau yang anda mahu lawati. Setiap pulau anda dikenakan bayaran sekitar RM23. Anda boleh tawar-menawar berdasarkan berapa ramai orang yang anda ada dan berapa banyak pulau-pulau yang anda mahu pergi. Yuran Jeti kos RM7.20 tambahan (pada April 2012). Terdapat juga bayaran pemuliharaan iaitu RM3 (penduduk tempatan) dan RM10 (warga asing) apabila tiba di pulau itu. Bayaran pemuliharaan sekali sahaja tidak kira berapa banyak pulau-pulau yang anda lawati pada hari itu. 

Jadual Boat

Boat berlepas dari jam 7.30 pagi sehingga 4.30 petang. Biasanya anda tidak perlu menunggu lebih dari 10 minit pada waktu pagi. Waktu balik ke Jeselton Point adalah dari pukul 1.00 petang hingga 5.00 Petang. Jika anda ingin balik awal, anda kena memberitahu pengurus boat disekitar sana.

Aktiviti Laut

Pulau Manukan, Pulau Mamutik dan Pulau Sapi yang popular untuk snorkeling. Anda tidak perlu membayar untuk snorkel, hanya menyewa peralatan dari Jeselton Point (lebih murah) atau sewa apabila anda sampai ke pulau itu pada harga yang lebih tinggi. Parasailing, banana boat atau sukan air yang lain boleh ditempah sebaik sahaja anda tiba di pulau itu.


PSSTT ! Lawat sini untuk lebih banyak gambar ------> FLICKR

Thursday, June 12, 2014

Perjalanan ke Simpang Mengayau,Kudat Sabah

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SATU MALAYSIA

Cuti sekolah ni sahabat sekalian buat apa? Ada rancangan tak berjalan-jalan dengan keluarga? Mesti best kan? Aku semasa cuti sekolah, aku bersama rakan-rakan pergi ke Kudat. Keistimewaan Kudat ni ada Simpang Mengayau.Pernah kesana tak? Tanjung Simpang Mengayau atau Tanjung Simpang Mangazou, juga dikenali sebagai Tip of Borneo dalam bahasa Inggeris merupakan bahagian paling utara Borneo yang terletak di daerah Kudat, di negeri Sabah, Malaysia. Hujung menandakan titik pertemuan Laut China Selatan dan Laut Sulu. Suasana disana sangat tenang, cuma sedikit panas. Tapi keindahannya memang tak terkata dengan mulut. Korang kena kesana sendiri untuk menikmati keindahan itu. Perjalanan dari Bandar Kota Kinabalu memakan masa 2 jam 30 minit. Bergantung daripada kesesakan lalu lintas. Sepanjang perjalanan itu, korang akan dapat melihat keindahan alam seperti keindahan Gunung Kinabalu, sawah padi dan perkampungan di sekitar Kota Belud,Kota Marudu dan Kudat. 

Tanjung Simpang Mengayau,Kudat

" Simpang Mengayau juga merupakan sebuah jaringan bukit tinggi yg memanjang mengadap ke Laut Sulu sehingga menampakkan panorama yang indah ketika matahari mula naik dan matahari tenggelam."


Kota Belud, Sabah

Jom Lawat Sini untuk lebih banyak Gambar --------> Flickr

ADMIN : KEINDAHAN YANG ADA DI SABAH SETANDING DENGAN NEGARA LUAR !

Wednesday, June 04, 2014

Penutupan Pantai Tanjung Aru


ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERAH ! 


Minggu lalu aku bersama rakan-rakan melihat keindahan matahari terbenam di kawasan Pantai Tanjung Aru. Pantai tersebut merupakan pantai yang sangat indah dan menjadi kebanggaan aku sebagai anak Sabah. Selain itu, pantai tersebut merupakan kawasan yang sering dikunjungi pelancong asing kerana keindahan pantai tersebut. Akan tetapi, sedih aku mendengar berita penutupan pantai tersebut untuk tujuan pembangunan.Dijangka kawasan persisiran pantai Tangjung Aru akan dijadikan zon pusat peranginan dan hotel. Program ini dijelaskan ketika pameran Perundingan Awam Pelan Deraf Perancangan Bandar 2020, Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) yang berlangsung pada 8 Mei – 22 Mei di pejabat Bandaraya Kota Kinabalu.

Selain itu, zon tersebut telah dilanjutkan ke kawasan laut di persisiran pantai yang membawa kepada iviti penebusan laut yang besar dan ini telah menyebabkan kebimbangan di kalangan aktivist alam sekitar dan juga orang awam akan kesan kepada alam sekitar.

Justeru, Kota Kinabalu menghadapi kemungkinan kehilangan beriadah di pantai Tanjung Aru dengan pengenalan projek pembangunan pusat peranginan bertaraf antarabangsa ini.
Sebenarnya aku sangat terkejut dan kecewa dengan pengenalan zon pusat peranginan dan hotel di persisiran pantai dalam pelan bandaraya dan melihat orang ramai akan hilang kawasan beriadah awam mereka untuk pembinaan hotel dan pusat peranginan mewah.



“Kami terkejut setelah melihat pelan bandaraya baru DBKK untuk pantai Tanjung Aru, yang menunjukkan tiga kawasan zon baru yang berada di kawasan laut, yang meninggalkan kawasan yang kecil bagi orang awam untuk menikmati kawasan pantai”


MORE PICTURE : FLICKR

Dalam isu ini, orang awam boleh membuat bantahan terhadap pelan deraf bandaraya dengan membeli borang bantahan yang berharga RM1.00 di pejabat DBKK seperti yang termaksub dalam Ordinan Perancangan Bandar dan Desa, seksyen 9 dan 13.Sebagai contoh sebuah pusat peranginan di pantai karambunai yang menyekat kemasukan orang awam ke kawasan berhadapan pantai kawasan peranginan mereka.Tidak sepatutnya melarang orang awam daripada melawat kawasan pantai tersebut kerana ia adalah kawasan awam.


ADMIN : SAVE OUR NATURE ! SAVE OUR BEACH & SAVE OUR EARTH !!