Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2014

Keburukkan Isi Minyak Penuh

Di dalam tangki minyak kereta telah direka untuk supaya ada ruangan minyak dan udara, jadi mengapa perlu kita isi minyak sampai penuh tangki. Ramai yang tidak sedar atau tidak tahu langsung, bahawa pam di stesen minyak ada sistem return pipe-line, di mana ia mengalirkan balik minyak kedalam tangki simpanan stesen minyak.
Apabila tangki minyak kereta sudah penuh, mekanisme pam akan selak injap masuk pam dan injap sistem return pipi-line dibuka, untuk membolehkan petrol berlebihan mengalir masuk balik ke tangki simpanan stesen minyak.
Ini bermakna ada telah MENDERMA MINYAK KEPADA TAUKE STESEN MINYAK.
Kalau boleh isilah petrol anda pada awal pagi semasa suhu tanah masih lagi sejuk. Kerana semua stesen minyak menanam tangki simpanan minyak mereka di bawah tanah. Lebih sejuk tanah, lebih pada petrol. Dan apabila panas, petrol akan mengembang.
Jadi jika kita mengisi minyak di siang hari, seliter itu bukannya betul-betul seliter petrol yang anda bayar. Apabila anda mengisi minyak, jangan ta…

Pasar Kundasang

Kundasang adalah sebuah bandar di daerah Ranau di Sabah, Malaysia yang terletak di sepanjang tebing Kundasang Valley. Ia terletak kira-kira 6 kilometer dari Taman Negara Kinabalu, 12 kilometer dari pekan Ranau dan terkenal untuk pasaran sayur-sayuran yang mana adalah terbuka tujuh hari seminggu. Ia adalah bandar yang paling dekat dengan Gunung Kinabalu dan mempunyai pemandangan panoramik Gunung. Ia didiami terutamanya oleh Dusun asli dan penduduk kecil orang Cina. Hampir semua kedai-kedai yang dikendalikan oleh penduduk tempatan. Di pertengahan jalan, terdapat banyak sayur-sayuran yang segar dijual disana. Banyak orang akan berhenti disekitar gerai terbabit untuk membeli barangan segar selain berehat selepas menempuh perjalanan yang jauh. Terdapat juga banyak Trak yang mengangkut barangan segar itu untuk dijual di Bandaraya Kota Kinabalu.


Tekan sini untuk lebih banyak gambar --------> Flickr



ADMIN : Bagi penggemar sayur-sayuran. Kundasang adalah tempat yang terbaik kerana kesemua s…

DC circuit equations and laws

NOTE : simbol "V" ("U" di Eropah) kadang-kadang digunakan untuk mewakili voltan dan bukannya "E". Dalam beberapa kes, seorang pengarang atau litar pereka boleh memilih untuk secara eksklusif menggunakan "V" untuk voltan,maka ia tidak akan menggunakan simbol "E." Melainkan kedua-dua simbol digunakan silih berganti, atau "E" digunakan untuk mewakili voltan dari sumber kuasa manakala "V" digunakan untuk mewakili voltan pada beban (voltan "drop").

Transformers: Age of Extinction Sekarang Di Kota Kinabalu.

Transformers: Age of Extinction akan mula ditayangkan di Malaysia pada 26 Jun 2014. Semua peminat Transformer pasti teruja dan menunggu lama untuk Movie ini. Untuk peminat Transformer yang berada di Sabah, anda berpeluang untuk bertemu patung "Bumblebee" yang sangat besar di 1Borneo Hypermall. Pameran tersebut akan diadakan dari 25 Jun 2014 hingga 6 July 2014. Cepat datang ke sini beramai-ramai. Terdapat banyak aktiviti yang dianjurkan oleh pihak pengurus disini. Selain itu juga, anda boleh memenangi hadiah edisi terhad "Transformers: Age of Extinction" disamping dapat tiket FREE !





P/S : Saya dah ada gambar dengan Bumblebee, anda bila lagi ? hehehe

Perjalanan Ke Pulau-Pulau Sabah

Tunku Abdul Rahman Marine Park
Taman laut ini terdiri daripada 5 pulau, Pulau Gaya, Pulau Sapi, Pulau Sulug, Pulau Manukan dan Pulau Mamutik. Anda boleh memilih untuk melawat kesemua pulau,contohnya anda mungkin boleh melawat satu jam di setiap pulau dan bergerak ke pulau yang lain jika anda  bercadang untuk melawat semua 5 pulau. Pada pendapat saya, ada baiknya jika anda memilih satu pulau sahaja untuk diterokai kerana jika anda bercadang untuk meneroka semua pulau ia akan membuatkan anda tergesa-gesa dan anda tidak mendapat untuk berehat sepenuhnya dan meneroka di bawah air.

Pulau Manakah Yang Anda Ingin Lawati ?

Pulau Gaya: Merupakan pulau yang terbesar disekitar sini. Pulau ini juga mempunyai kemudahan penginapan eksklusif 5 Bintang. Padang Point adalah tempat popular untuk menyelam. Denai kembara boleh dilihat di sini walaupun ia kurang diterokai tetapi boleh dilakukan.

Pulau Manukan: Ini adalah pulau kedua terbesar di sini. Pulau Manukan sangat ramai pengunjung kerana terdapat akti…

Perjalanan ke Simpang Mengayau,Kudat Sabah

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SATU MALAYSIA
Cuti sekolah ni sahabat sekalian buat apa? Ada rancangan tak berjalan-jalan dengan keluarga? Mesti best kan? Aku semasa cuti sekolah, aku bersama rakan-rakan pergi ke Kudat. Keistimewaan Kudat ni ada Simpang Mengayau.Pernah kesana tak? Tanjung Simpang Mengayau atau Tanjung Simpang Mangazou, juga dikenali sebagai Tip of Borneo dalam bahasa Inggeris merupakan bahagian paling utara Borneo yang terletak di daerah Kudat, di negeri Sabah, Malaysia. Hujung menandakan titik pertemuan Laut China Selatan dan Laut Sulu. Suasana disana sangat tenang, cuma sedikit panas. Tapi keindahannya memang tak terkata dengan mulut. Korang kena kesana sendiri untuk menikmati keindahan itu. Perjalanan dari Bandar Kota Kinabalu memakan masa 2 jam 30 minit. Bergantung daripada kesesakan lalu lintas. Sepanjang perjalanan itu, korang akan dapat melihat keindahan alam seperti keindahan Gunung Kinabalu, sawah padi dan perkampungan di sekitar Kota Belud,Kota Marudu dan Kudat.…

Penutupan Pantai Tanjung Aru

ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERAH ! 

Minggu lalu aku bersama rakan-rakan melihat keindahan matahari terbenam di kawasan Pantai Tanjung Aru. Pantai tersebut merupakan pantai yang sangat indah dan menjadi kebanggaan aku sebagai anak Sabah. Selain itu, pantai tersebut merupakan kawasan yang sering dikunjungi pelancong asing kerana keindahan pantai tersebut. Akan tetapi, sedih aku mendengar berita penutupan pantai tersebut untuk tujuan pembangunan.Dijangka kawasan persisiran pantai Tangjung Aru akan dijadikan zon pusat peranginan dan hotel. Program ini dijelaskan ketika pameran Perundingan Awam Pelan Deraf Perancangan Bandar 2020, Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) yang berlangsung pada 8 Mei – 22 Mei di pejabat Bandaraya Kota Kinabalu.
Selain itu, zon tersebut telah dilanjutkan ke kawasan laut di persisiran pantai yang membawa kepada iviti penebusan laut yang besar dan ini telah menyebabkan kebimbangan di kalangan aktivist alam sekitar dan juga orang awam akan kesan kepada alam se…