Wednesday, July 31, 2013

Bergaya Smart Stail 'Nerdy'



Smart Nerd

Siapa kata golongan 'nerd' tidak boleh bergaya dan gaya ulat buku tidak menarik untuk digayakan? Golongan yang digambarkan sebagai si bijak, berkaca mata tebal dan tidak pandai bergaya ini sering dilabel sebagai orang yang ketinggalan zaman. Kini, stail 'nerd' tidak lagi menjadi bahan ketawa sebaliknya gaya mesti diikuti oleh kebanyakan jejaka.



SMART NERD

Permainan warna hitam dan putih adalah warna selamat untuk berpenampilan formal. Pilih kemeja berlengan panjang berwarna putih dan padankan dengan tali leher skinny berwarna hitam. Jika anda mengenakan kemeja putih berlengan pendek, anda boleh membangkitkan mood retro ke pejabat. Seluar skinny dan tali pinggang hitam memang tidak boleh dipisahkan.



Penampilan tidak cukup 'nerd' tanpa padanan aksesori seperti braces suspenders. Pilih braces suspenders skinny berwarna hitam untuk memberi kontra pada kemeja anda. Cermin mata bulat vintage seperti kegemaran mendiang John Lennon dan dipopularkan oleh Johnny Depp ini sangat sesuai untuk semua bentuk wajah anda. Jangan lupa sikat rambut tepi dengan rapi atau mintak saja pakar rambut potong rambut dan katakan anda minta potongan nerd chic.



KASUAL NERD

Baju t berleher bentuk V atau baju t berkolar memang pakaian yang cukup selesa untuk anda lebih-lebih lagi sesuai dengan situasi cuaca di sini. Seluar jeans hitam atau biru jenis straight leg atau skinny boleh diadaptasi untuk gaya 'nerd' versi moden. Awas! Jauhi seluar berkotak kerana ia tidak padan dengan baju t anda.



Untuk menampakkan diri anda seorang 'nerd' yang bergaya, potongan rambut asymmetric atau messy mohawks adalah pilihan terbaik. Dari segi kasut pula, pilih kasut kasual bertali dan tanpa tali seperti loafers berwarna gelap dan sneakers putih. Cermin mata petak dan bingkai tebal hitam yang dikenali sebagai Wayfarer merupakan cermin mata yang laris dijual dalam sejarah. Malah, ia dikatakan aksesori budaya ikon pop yang banyak digunakan oleh kebanyakan selebriti setelah 50 tahun terdahulu. Kini, Wayfarer kembali untuk tampil lebih cool buat si pemakai.


Jadi, adakah anda berani untuk bergaya 'Nerdy'? Kadangkala ia bukan kerana pakaian, tetapi bagaimana anda membawakan fesyen tersebut. Nerd atau tidak, anda masih boleh bergaya dan membangkit aura dengan gaya anda sepanjang masa!

sumber : Majalah Maskulin

Wednesday, July 24, 2013

PANAS : Lelaki dibunuh, diikat Dan dimalukan

SALAM SATU BLOGGER !

Sebenarnya aku pun tak tahu lah apa nak jadi dengan dunia sekarang ni. Semakin hari semakin menakutkan. Baru je tadi aku tengok-tengok youtube, terjumpa pula video ni. Video ni kira panas juga lah kat youtube sekarang. Motif pembunuhan mungkin dendam. Tapi yang kesiannya, sudahlah dibunuh, di aibkan pula tu. WOW.  Cuba tengok video kat bawa ni. Semoga menjadi pengajaran buat kita semua ye kawan-kawan. EEee Seram !


Wednesday, July 10, 2013

OH ! OH ! PUASA PERTAMA KU

HACHOO !! HACHOO! HACHOOO!

Itu lah yang berlaku pada hari pertama aku berpuasa. Aku pun tak tau kenapa hidung aku ni selalu bermasalah. Hari ini cuaca begitu sejuk sekali. Hujan turut membasahi bumi sabah di bawa bayu ini. So apa cerita hari pertama berpuasa korang ? Ada yang curi-curi makan tak? hehe.

Puasa pertama ni aku ada masalah sedikit. Masalah dengan hidung sendiri. Hari pertama puasa je pun aku dah di uji oleh Allah tapi ini bukanlah alasan untuk aku berbuka awal kan? haha Kalau masih budak-budak mungkin ya lah kot. haha.. Lagi satu, kita tidak akan di uji di luar kemampuan kita betul tak ? hohoho alah ! selsema je pun kan. Tapi selsema aku ni dah kira tahap kronik tau. Tak henti-henti dari pagi sampai lah waktu berbuka. Ni nak buat post ni pun habis screen laptop ni basah..hahahaha ! 



Petang tadi aku pun jalan lah sorang-sorang menuju ke baazar Ramadhan. Punya lah banyak makanan yang dijual disana. Macam nak borong je semua itu. Maklumlah kan seharian tak makan. Kalau dah nampak makanan yang sedap-sedap nafsu makan tu ada sedikit bergelora lah kan? haha.

Tapi aku tak lama juga lah singgah kat sana. Gara-gara selsema ni. Balik-balik bersin, orang pun fikir lain-lain sudah. Bertaburan tu tempias kena bersin. hahahaha Memalukan je lama-lama duduk sana. Jadi hari ini aku cuma dapat beli tauhu je. hohoho sedih ! Tapi esok Insyaallah aku nak borong satu Baazar tu.

So apa cerita pengalaman pertama puasa kawan-kawan sekalian ? Link kan post anda kat bawa ni. Aku pun teringin juga baca karenah korang dibulan puasa ni. Hehehehe


Tuesday, July 09, 2013

OH ! OH ! RAMADHAN TIBA LAGI

ASSALAMMUALAMIKUM DAN SALAM SATU MALAYSIA VIEWER !

Sekian lama aku tak update blog ini. Makin menurun pula viewer blog ini. Sory sangat ok tak dapat nak update. Aku pun busy memanjang,tak dapat nak internet sangat. hoho


Baiklah, tepat 10 Julai 2013 adalah hari untuk seluruh umat Islam berpuasa. Harap dapat puasa penuh lah ye. Waktu-waktu puasa ni memang banyak lah dugaan yang kita kena hadapi. Selain daripada menahan diri daripada makan dan minum, kita juga mesti menjaga hati dan mata kita daripada terus melakukan dosa. Dibulan puasa ni, baik kita banyakkan amalan kebaikan kan?. Dosa aku yang lalu-lalu ni pun tak tahu lah nak cover macam mana. Mengharap pengampunan daripada Allah je ni. 

Setiap orang pasti ada pengalaman pertama kali puasa kan ? 

Aku start puasa masa umur 7 tahun. Tapi waktu tu aku cuma puasa setengah hari je. Maklumlah, budak-budak mana lah tahan tengok makanan depan mata kan? Baru puasa setengah hari je dah macam tak makan seminggu. Dulu waktu kecik-kecik, Mama aku beri RM 1 kalau dapat puasa penuh. Zaman aku dulu,kalau dah dapat RM 1 dah boleh di kira JUTAWAN . Siapa yang taknak RM 1 kan? Jadi ceritanya, aku pun berpuasa penuh lah untuk mendapatkan habuan itu. 



Kalau diingat kembali nostalgia dulu, pasti aku akan tersenyum sendiri. Selalu aku curi-curi makan di dalam bilik untuk mengelakkan dari orang lain tahu. Hehe Kalau kami di rumah, siapa-siapa je yang tak puasa, tak boleh makan yang sedap-sedap. Mama cuma kasih ikan goreng dan tempe goreng je. Yang puasa pula macam-macamlah hidangan yang sedap-sedap tu. Sebab itu lah kalau nak makan, aku terpaksa cari port yang sunyi demi mendapatkan RM 1 dan makanan yang sedap-sedap tu. Hahaha

Apa-apa pun, aku nak ucapkan selamat menyambut Bulan Ramadhan, semoga kita semua dapat memperbanyakkan lagi amalan baik kita. Insyaallah :D