Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2016

TIPS INTERVIEW BIASISWA

Semester baru dah bermula, maka banyaklah syarikat dan badan kerajaan menawarkan biasiswa untuk pelajar yang menuntut di IPTA/IPTS. Semalam kawan aku minta share tips interview untuk biasiswa KPM ( Kementeriaan Pendidikan Malaysia ) sebab Alhamdulillah aku diantara 7 orang bertuah yang ditaja oleh KPM untuk melanjutkan pelajaran di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia. Dengan menggunakan semua pengalaman yang aku ada, aku akan share disini.




1. KENALI PENAJA

Benda ni sangat penting kerana selalunya penaja akan menanya serba sedikit mengenai syarikat mereka contohnya info mengenai syarikat mereka, pengurus dan lain-lain. Jadi adalah penting untuk kita tahu serba sedikit mengenai mereka. Kalau biasiswa kerajaan, anda harus ingat menteri-menteri yang ada di Malaysia. Contohnya bagi biasiswa KPM, anda kenalah mengenali siapa menteri pendidikan dan yang sewaktu dengannya. hehe

2. PEKA DENGAN ISU SEMASA

Benda ni juga salah satu soalan Favourite yang akan disoal oleh penaja. Disini, penaja ingi…

HAPPY POLLA DATANG SABAH

Siapa yang tak kenal dengan Happy Polla. Dia merupakan pelawak Thailand yang terkenal diseluruh Asia dengan video-video lawak yang menaikkan bulu roma semua orang. Terus terang aku katakan, semua video yang dia post memang lawak dan seram. Naik bulu roma beb tengok video dia. 26 Mac 2016 ini, beliau akan datang ke Sabah sempena pembukaan Mia Boat Noodle di Imago Shopping Mall. Kepada peminat-peminat beliau, boleh lah menghadirkan diri ke sana tepat pukul 2 petang. Rasanya baru je 2 minggu lepas aku datang sana sebelum masuk semester baru ni. Time aku kat sana takde sapa plak nak datang. Time aku kat Johor dah baru banyak event kat Sabah. 
" Ada kat Sabah nak balik Johor, Ada kat Johor nak balik Sabah"
Sebelum balik Johor, makan kat Mia Boat Noodle juga. Makanan kat sini simple dan sedap. Semangkuk boat noodle ni harganya dalam RM1.90. Untuk orang yang kuat makan macam aku ni kena order sekurang-kurangnya 5 mangkuk. Sebab semangkuk tu aku makan satu suap je. Memang sikit, seb…

MINGGU PERTAMA SEMESTER

Fuh ! Masuk hari ini dah 3 hari rupanya aku belajar untuk semester baru ni. Seperti biasa la, minggu pertama merupakan minggu Insert/delete subjek. Jadi peratus untuk kelas ada tu memang rendah. Di minggu pertama ni, pensyarah selalunya akan terangkan serba sedikit mengenai subjek tu je. Dan biasanya juga kelas akan dibatalkan ( ni yang ditunggu-tunggu hihi ). Baiklah, Semester ni jadual agak padat sikit. Banyak subjek nak diambil semata-mata nak habiskan pengajian awal. Takkan nak mereput sorang-sorang kat UTHM ni. Semester ni ambil 20 jam kredit je dimana kebanyakan subjek tu more kepada praktikal dan teori sikit-sikit. Bab teori ni memang tido je la kan jawabnya kat kelas. Tak pun main phone hehehe...


Gambar kat atas tu adalah amali pertama yang kami buat secara individu. Subjek ni dikenali sebagi Kawalan Motor. Tak tau sangat pasal subjek ni sebab ni pertama kali kendalikan benda ni. Dan selepas ni akan ada banyak lagi amali mengenai kawalan motor ni. Susah sangat nak faham sebab…

SEMESTER BARU DI UNIVERSITI TUN HUSSEIN ONN MALAYSIA

SELAMAT KEMBALI KE UNIVERSITI SEMUA ! BACK TO SCHOOL !
Alhamdulillah dah masuk tahun kedua study kat Universiti Tun Hussein Onn Malaysia. Cepat je masa berlalu. Adik-adik pun baru je selesai Minggu Haluan Siswa. Perlahan-lahan mereka membiasakan diri dalam kehidupan universiti. Sorry beberapa minggu ni tak dapat balas segala comment dan mesej daripada rakan-rakan. Maklumlah sibuk bercuti. 10 hari tu sangat bermakna untuk aku bercuti. heheheWell, selamat menjalani kehidupan sebagai mahasiswa semula. Target semester ni semoga boleh mencapai keputusan yang cemerlang walaupun benda tu macam susah je untuk aku. haha Tapi kita cuba ok untuk menjadi yang terbaik. Kipidap ! Donggibab !

Zulasri : Semoga sem ni senang sikit.


JOM TERJAH STORYINI PULA : Video cara mudah nak faham cara solatLove Bit penyebab lumpuh?Cara mudah lajukan broadbandFakta yang perlu anda tahu sebelum membeli produk AppleSMS yang patut dibaca oleh semua wanita