Monday, February 29, 2016

TIPS INTERVIEW BIASISWA

Semester baru dah bermula, maka banyaklah syarikat dan badan kerajaan menawarkan biasiswa untuk pelajar yang menuntut di IPTA/IPTS. Semalam kawan aku minta share tips interview untuk biasiswa KPM ( Kementeriaan Pendidikan Malaysia ) sebab Alhamdulillah aku diantara 7 orang bertuah yang ditaja oleh KPM untuk melanjutkan pelajaran di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia. Dengan menggunakan semua pengalaman yang aku ada, aku akan share disini.


 

1. KENALI PENAJA

Benda ni sangat penting kerana selalunya penaja akan menanya serba sedikit mengenai syarikat mereka contohnya info mengenai syarikat mereka, pengurus dan lain-lain. Jadi adalah penting untuk kita tahu serba sedikit mengenai mereka. Kalau biasiswa kerajaan, anda harus ingat menteri-menteri yang ada di Malaysia. Contohnya bagi biasiswa KPM, anda kenalah mengenali siapa menteri pendidikan dan yang sewaktu dengannya. hehe

2. PEKA DENGAN ISU SEMASA

Benda ni juga salah satu soalan Favourite yang akan disoal oleh penaja. Disini, penaja ingin melihat sejauh mana tahap pemikiran dan pengetahuan anda mengenai isu semasa tersebut. Jadi seminggu sebelum interview tu banyakkanlah membaca ye. hehe Dulu aku kena tanya pasal GST. Mereka tanya apa pandangan anda mengenai GST. Aku pun hantam je lah, bagus untuk negara la, baik untuk ekonomi Malaysia tetapi tidak sesuai untuk orang yang bergaji rendah. Kena poyo sikit tapi tak boleh juga bantah sangat since biasiswa ni daripada kerajaan kan. ehhe

3. MEMAKAI PAKAIAN YANG KEMAS.

Ketika masuk kedalam bilik interview tu, ini merupakan cara penaja tu nak tengok penampilan kamu. Jadi sebelum nak interview tu, pakailah pakaian yang kemas dan sesuai. Adalah lebih baik kalau anda memakai sesuatu yang lain daripada yang lain agar penaja tu ingat dengan kamu contohnya memakai pakaian yang cerah dan memakai jaket pejabat tu atau vest. Tidak semua pelajar ada benda tu, jadi ia menjadi kelebihan untuk anda kalau memakai pakaian yang lebih smart. Kalau anda name tag lagi bagus. Baru nampak ciri-ciri kepimpinan tu sikit. hahaha

4. TERANGKAN SERBA SEDIKIT MENGENAI DIRI KAMU.

 Sesiapa yang biasa interview mesti dah biasa dengan soalan ini. Biasanya soalan ini adalah soalan yang pertama. Jadi anda kenalah juga bersedia untuk menjawab soalan ini. Tips yang pertama, jika penaja menyoal anda dalam bahasa Inggeris, maka anda kenalah menjawab dengan bahasa inggeris. Jangan sesekali meminta untuk menjawab dalam bahasa melayu, kerana ini akan menyebabkan penaja tahu kelemahan kamu. Try untuk jawab dlam bahasa english. Penaja pun tak akan expect yang kamu ni pakar english since kita pun masih belajar dan sukar untuk bertutur bahasa asing itu sudah menjadi kebiasaan. Yang penting tunjukkan effort kepada penaja. Untuk soalan ini, anda kenalah beri maklumat yang simple tetapi padat dengan info yang berguna dan berkeyakinan. Contoh nama,asal,bangsa, berkelulusan daripada mana, khusus apa , bidang yang diambil sekarang, berada ditahun berapa dan misi dan visi kamu untuk bidang yang kamu ceburi, selebihnya suruh dia tengok sendiri maklumat yang kamu dah beri melalui resume. Tu je, simple tapi padat dengan maklumat. Penaja dah ada semua maklumat kamu melalui resume yang kamu beri. Jadi tak pelu nak terangkan seluruhnya kepada penaja. Takut penaja ingat kamu ni syok sendiri. hahaha

5. SEBELUM KELUAR, TANYA SOALAN YANG KAMU INGIN TAHU.

Biasanya, penaja akan tanya jika ada soalan yang kamu nak tanya sebelum kamu keluar. Jangan sia-siakan peluang ini. Tanya soalan yang mantap agar penaja ingat siapa kamu. Lebih mudah untuk kamu dapat biasiswa itu kalau kamu menyerlah. Jangan takut untuk menyerlah.

6. DILARANG OVER CONFIDENT.

Just be nice, tak perlu nak menonjol sangat. Biar kita menonjol dengan ilmu, kiranya setiap apa yang kita sampaikan tu kenalah dengan ilmu, bukan sekadar cakap kosong. Penaja tu lebih tua dari kamu dan mereka duluan makan garam. Mereka dah banyak interview orang. Jadi mereka tau siapa yang sembang lebih dan siapa yang betul-betul berilmu. So just be nice. Tak perlu over.. hehehe

7. BANYAKKAN BERDOA.

Last sekali, banyakkan berdoa sebelum pergi interview. Ingatlah, semua rezeki tu datang daripada Allah, jadi kita kenalah berserah kepada-Nya. Kalau tak dapat tu, jangan berputus asa, Allah akan memberi kamu yang lebih baik daripada ini. Okay goodluck semua ! :))

ZULASRI :Goodluck :))

 


JOM TERJAH STORY INI JUGA :

Friday, February 26, 2016

HAPPY POLLA DATANG SABAH

Siapa yang tak kenal dengan Happy Polla. Dia merupakan pelawak Thailand yang terkenal diseluruh Asia dengan video-video lawak yang menaikkan bulu roma semua orang. Terus terang aku katakan, semua video yang dia post memang lawak dan seram. Naik bulu roma beb tengok video dia. 26 Mac 2016 ini, beliau akan datang ke Sabah sempena pembukaan Mia Boat Noodle di Imago Shopping Mall. Kepada peminat-peminat beliau, boleh lah menghadirkan diri ke sana tepat pukul 2 petang. Rasanya baru je 2 minggu lepas aku datang sana sebelum masuk semester baru ni. Time aku kat sana takde sapa plak nak datang. Time aku kat Johor dah baru banyak event kat Sabah. 

" Ada kat Sabah nak balik Johor, Ada kat Johor nak balik Sabah"

Sebelum balik Johor, makan kat Mia Boat Noodle juga. Makanan kat sini simple dan sedap. Semangkuk boat noodle ni harganya dalam RM1.90. Untuk orang yang kuat makan macam aku ni kena order sekurang-kurangnya 5 mangkuk. Sebab semangkuk tu aku makan satu suap je. Memang sikit, sebab tu murah. Tapi rasanya memang awesome. Kalau nak datang sini, baik ambil yang original sebab Spicy ni pedas dia lain macam sikit. Pedas nak mampos ! haha Tak lupa juga, try green tea dia, sememangnya sedap dan asli daripada Thailand. 


 Official Poster Happy Polla : I Make You Happy

  

ZULASRI :  Jangan lupa selfie dan post kat FB dengan #MiaBoatNoodle. Dapat 10% diskaun beb ! hehe 

 

 JOM TERJAH STORY NI PULA : 
  1. Hukum mewarnakan rambut dalam Islam.
  2. Perbezaan cara sebat dalam islam dan sivil.
  3. Hukum Mengambil Gambar.
  4. Sebab Kita Solat Menghadap Kaabah.
  5. Al-Quran Merungkai Cara Mengesan Penipuan.

Tuesday, February 23, 2016

MINGGU PERTAMA SEMESTER

Fuh ! Masuk hari ini dah 3 hari rupanya aku belajar untuk semester baru ni. Seperti biasa la, minggu pertama merupakan minggu Insert/delete subjek. Jadi peratus untuk kelas ada tu memang rendah. Di minggu pertama ni, pensyarah selalunya akan terangkan serba sedikit mengenai subjek tu je. Dan biasanya juga kelas akan dibatalkan ( ni yang ditunggu-tunggu hihi ). Baiklah, Semester ni jadual agak padat sikit. Banyak subjek nak diambil semata-mata nak habiskan pengajian awal. Takkan nak mereput sorang-sorang kat UTHM ni. Semester ni ambil 20 jam kredit je dimana kebanyakan subjek tu more kepada praktikal dan teori sikit-sikit. Bab teori ni memang tido je la kan jawabnya kat kelas. Tak pun main phone hehehe...


Gambar kat atas tu adalah amali pertama yang kami buat secara individu. Subjek ni dikenali sebagi Kawalan Motor. Tak tau sangat pasal subjek ni sebab ni pertama kali kendalikan benda ni. Dan selepas ni akan ada banyak lagi amali mengenai kawalan motor ni. Susah sangat nak faham sebab tak pernah ada basic mengenai benda ni. Harap dalam 2-3 minggu lagi aku faham la konsepnya. Susah juga balik-balik menjadi orang yang terakhir siap untuk amali ni. Malu kot.. hahaha


ZULASRI : Azam baru untuk semester baru ialah, nak menjadi lebih baik daripada semester lepas. Fight Fight. XOXOXO 

 

 JOM TERJAH STORY NI PULA : 
  1. Hukum mewarnakan rambut dalam Islam.
  2. Perbezaan cara sebat dalam islam dan sivil.
  3. Hukum Mengambil Gambar.
  4. Sebab Kita Solat Menghadap Kaabah.
  5. Al-Quran Merungkai Cara Mengesan Penipuan.



Friday, February 19, 2016

SEMESTER BARU DI UNIVERSITI TUN HUSSEIN ONN MALAYSIA


SELAMAT KEMBALI KE UNIVERSITI SEMUA ! BACK TO SCHOOL !

Alhamdulillah dah masuk tahun kedua study kat Universiti Tun Hussein Onn Malaysia. Cepat je masa berlalu. Adik-adik pun baru je selesai Minggu Haluan Siswa. Perlahan-lahan mereka membiasakan diri dalam kehidupan universiti. Sorry beberapa minggu ni tak dapat balas segala comment dan mesej daripada rakan-rakan. Maklumlah sibuk bercuti. 10 hari tu sangat bermakna untuk aku bercuti. heheheWell, selamat menjalani kehidupan sebagai mahasiswa semula. Target semester ni semoga boleh mencapai keputusan yang cemerlang walaupun benda tu macam susah je untuk aku. haha Tapi kita cuba ok untuk menjadi yang terbaik. Kipidap ! Donggibab !

Zulasri : Semoga sem ni senang sikit.

 

JOM TERJAH STORY INI PULA :