Thursday, August 08, 2013

Rahsia ‘6 Pack’ Bermula Dari Pinggan !

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM 1 BLOGGER

Ramai lelaki mendambakan tubuh berketul-ketul enam pek. Tetapi malangnya pengambilan makanan yang tidak teratur dan salah menyebabkan badan menjadi ‘berketul’ di satu tempat saja iaitu perut! Artikel ini mungkin membantu anda merealisasikan impian anda. Semuanya bermula dari pinggan.



PERATURAN PERLU TAHU

1. Makan seperti Raja pada sebelah pagi, makan seperti Putera pada waktu tengahari dan makan seperti pengemis pada waktu petang.

2. Ambil enam hidangan kecil untuk menjaga kestabilan tahap gula dan minum tiga hingga empat liter air setiap hari.

3. Ambil 150 gram protin setiap hari yang terdiri daripada daging merah kurang lemak, ikan, ayam, telur, susu atau tauhu. Badan anda menggunakan 20 hingga 30 peratus untuk menghadam protin untuk keperluan karbohidrat.

4. Jangan menahan lapar lebih dari tiga jam kerana badan akan menekan kapasiti untuk membakar kalori.

5. Elak mengambil makanan ringan setelah jam 11 malam.



PEMAKANAN YANG PERLU DIAMBIL

Ambil lima hidangan yang terdiri dari buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari. Pilih makanan tinggi karbohidrat sebagai sarapan setiap pagi seperti bubur, telur separuh masak atau terlu masak hancur (scrambled egg) bersama roti gandum bakar. Jika anda mahu makanan ringan sekalipun, kekacang, buahan kering dan bijian adalah pilihan tepat. Ambil lemak sihat setiap minggu seperti minyak ikan, kacang campuran dan bijian.Antara sayuran hijau yang terbaik di dalam menu anda pula adalah brokoli, kale, bayam, kacang hijau dan kubis.



Untuk memberi kesan pembentukan otot dengan lebih cepat, ambil minuman berprotin sejam sebelum dan selepas melakukan latihan. Pilih daging kurang lemak , beras perang, roti gandum, oat, kacang dan roti rai. Selain makanan, jangan lupa mengambil cecair saat membina abdomen six pack kerana ia boleh mendatangkan perbezaan yang ketara juga. Teh hijau emmpunyai banyak kesan terhadap kesihatan. Mengambil dua atau tiga cawan sehari akan meningkatkan bendalir dan mengelakkan perut anda buncit. Buah-buahan sitrus seperti oren, limau gedang, lemon dan limau nipis membantu menyingkirkan lemak secara perlahan.



PEMAKANAN YANG PERLU DIELAK

Elak terlalu banyak menggunakan sos berperisa di dalam hidangan anda. Kebanyakan sos yang berperisa mengandungi banyak bahan perasa tambahan yang tinggi garam dan perasa tiruan. Untuk menggantikan sos ini, guna minyak zaitun, minyak bijan, jus lemon, cuka atau sos soya kurang masin untuk memberi kelazatan hidangan anda. Jika anda memang penggemar minuman bergas, tidak ada salahnya. Pembentukan otot tidaklah sekejam yang anda sangkakan. Apa yang perlu dielak adalah elak mengambil minuman tinggi gula dan bergas ini pada lewat malam.



Makanan ringan seperti keropok, coklat, jem dan pemanis mulut perlu dielakkan kerana ia kategori makanan yang boleh mendatangkan  ketagihan buat anda. Elak juga makanan bergoreng, pasta putih, nasi putih dan roti putih. Kebanyakan tepung yang digunakan adalah tepung yang sudah dilunturkan sehingga berwarna putih. Jauhi minuman segera yang manis seperti minuman 3 in 1 dan elak juga mengambil karbohidrat pada sebelah petang.



RUTIN PERLU IKUT

Untuk memudahkan anda, kami ada menyediakan jadual mudah buat anda mengatur dan melatih diri dalam membina abdomen six pack ini.



7 am : Bubur oatmil bersama pisang, kismis dan teh hijau

10 am: Dua telur separuh masak yang dilapisi daging salai di atas roti gandum.

12 pm: Minuman protin (sebelum latihan)

2 pm: Minuman protin (selepas latihan), diikuti daging dada ayam bersama bayam, tomato ceri dan kentang manis.

5 pm: Bar protin dan pisang

8 pm: Stik tuna gril bersama brokoli, lobak merah, kale dan perasa seperti kicap kurang masin. Untuk pencuci mulut pula, ambil betik bersama halia dan jus limau.



Tip-tip ini tidaklah menggunakan perbelanjaan yang besar dan buktikan pada rakan bahawa anda bukan berangan kosong. Bolehlah anda cuba baju body fit selepas ini. Perlu berdisplin dan selamat membina otot!

Sumber : Majalah Maskulin

SUASANA AIDILFITRI 2013

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERAH PENGUNJUNG SEKALIAN



Syukur kehadrat ilahi kita semua sempat meraikan Hari Raya aidilfitri di bulan syawal ini. Selama sebulan kita berpuasa akhirnya bulan Ramadhan telah berakhir dan sekarang bulan syawal menjelma. Di bulan syawal ini, aktiviti aku macam biasa lah. Habis je solat sunat aidilfitri, kami akan balik kerumah dan menunggu tetamu datang. Tahun ni tema aku Purple. Baju ni aku beli di Indonesia awal tahun 2013. Agak sayang duit kalau beli yang baru. Lagipun baju ni aku baru pakai sekali untuk solat jumaat dulu. Hahaha.

Yang syoknya hari raya ni , di rumah mesti penuh dengan kuih dan makanan yang sedap-sedap. Kira semua jamuan yang disediakan time raya ni favourite aku lah. Tiada yang aku tak suka kecuali kuih makmur. Bueekk !!!, Entah kenapa dari dulu hingga sekarang aku tak suka makan kuih tu. Geli tekak aku nak makan. Hahaha



Di kesempatan ini, aku ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI buat keluarga, rakan-rakan serta followers yang membaca ni. Yalah, mana tau kan aku ada terkasar bahasa time ber blogging dan terkasih maklumat yang salah. Aku minta maaf sangat-sangat. Sesungguhnya aku ni hanya insan biasa yang diselubungi dengan dosa silam. Apa-apa pun , time raya ni kamu jangan makan banyak-banyak ek. Makan ikut keperluan. Bukan ikut kehendak nafsu. Kena ingat, syaitan ada sudah balik. Mereka akan menghasut kita untuk sentiasa membazir di bulan syawal ini. 

SELAMAT HARI RAYA SEKALI LAGI DARI KAMI SEKELUARGA

Monday, August 05, 2013

PANAS : ROH YANG KEMBALI DI BULAN RAMADHAN

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA !


AKU-ADAM-OZZER

Apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon kepada Allah S.W.T untuk kembali ke bumi. 

Ada roh yang dibenarkan pulang ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan. 

Roh yang dibenarkan pulang adalah kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun ada penjamin-penjamin yang mendoakan mereka. 

Manakala roh-roh yang tidak dibenarkan pulang disebabkan kesalahan mereka semasa hayat mereka akan terus di penjara di Luh Mahfuz.

Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka lakukan adalah pergi ke tanah perkuburan untuk melihat jasad mereka. 


Kemudian mereka akan pergi ke rumah anak2 mereka, orang yang mendapat harta pusaka mereka dan ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan orang yang mereka lawati itu memberi hadiah untuk bekalan mereka. 

Perkara ini akan berlarutan sehinggala tibanya Hari Raya Aidilfitri. 

Pada saat ini mereka akan mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang semula ke Luh Mahfuz dengan bekalan yang diberikan oleh mereka2 yang masih hidup.

Di sini diberitahu hikmah adanya alam kubur. 

Alam kubur membuktikan bahawa Allah itu Maha Penyayang. 

Orang yang melakukan kesalahan semasa hayatnya boleh dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup. 

Alangkah bahagianya jika seseorang yang telah meninggal dunia masih mendapat bekalan dari orang-orang yang masih hidup.

Oleh itu wahai sahabatku, jangan biarkan orang-orang yang kita sayang, yang mengadap Allah terlebih dulu daripada kita sepi tanpa doa dan sedekah daripada kita. 

Sesungguhnya apabila mati seseorang anak adam itu, terputus ia semua hal kecuali 3 perkara iaitu doa anak2 yang soleh, ilmu yang bermanfaat dan sedekah amal jariah.

Sebarkan hal ini kepada seberapa ramai orang terdekat anda, dan mintalah mereka untuk melakukan hal yang sama. 

Yang jelas jika anda tidak meneruskan hal ini, maka anda telah melepaskan kesempatan untuk saling menasihati dalam kebenaran dan beramal soleh. 

Jika anda melakukan dengan ikhlas insya Allah anda akan mendapat ganjaran pahala kebaikan...........

Sunday, August 04, 2013

Berbuka Puasa Bersama kawan Sekelas Sebelum Hari Raya Menjelma

ASSALAMMUALAIKUM SEMUA !

Hari ini aku berbuka puasa bersama rakan-rakan sekelasku semasa dibangku sekolah menengah dulu. 5 TERATAI (2008-2009). Setelah sekian lama kami tak berjumpa, akhirnya kami bersua juga pada 4 ogos 2013 dan itu adalah reunion pertama kami yang memang menjadi dan ramai yang join. Selalunya yang join pun 3-4 orang ja. Tapi kali ni hampir separuh daripada kelas 5 Teratai turut serta. Tak lupa juga seorang kawan kami yang sesat daripada 5 anggerik si ADAM . Hahaha

Semakin besar sudah kawan-kawan ku ni. Macam-macam style ada. Ada yang macam K-Pop, Ada yang macam datin , ada yang forever young dan ada yang macam biasa ( sebab selalu nampak kot ) hahaha.
Apa-apa pun cara kamu memang sama ja ! Tiada yang berbeza pun, cuma gaya,penampilan dan muka ja berubah. Kalau perwatakan sama ja semua. hahaaha

Hazwan maintain macam dulu, Liya ketua program berjaya. Aza makin bebeh, Azie dgn si Ned makin ayu. Jue dgn Zue no comment hahaha ( sama ja dari dulu hingga sekarang ). Kawan-kawan lelaki yang lain pula aku tengok semakin machoo gitu..haha ! Apa-apa pun, Thanks sebab sudi menjayakan program kita ni sebelum hari raya Aidilfitri menjelang walaupun aku agak kecewa yang plan mau pergi suria sabah tu di kasih cancel ! haha Apa-apa pun, Happy aku berjalan sama kamu semua ! walaupun hanya seketika. Nanti ada masa , kita buat  lagi program macam ni ! ALAI !! SILA BERSIAP SEDIA ! HAHA





Aku-Adam-Ozzer


RJ - KASHIFE - SAMSUL - HAZWAN - IZZAT


HAZWAN-IZZAT-RADHI

Gambar yang lain tu kamu jangan lupa upload ya ! aku tunggu tu wahai kawan-kawan 5 terataiku yang sporting ! kamu semua memang AWESOME ! Hahaha... 





Friday, August 02, 2013

Cara Periksa Kelajuan Website Atau Blog

POST SEBELUM NAK MASUK TIDUR ! HELLO FOLLOWERS & VIEWER !

Sebelum tidur, aku mau share sesuatu yang selalu kita tidak titik beratkan semasa membuat blog.Iaitu Cara untuk periksa kelajuan blog kita. Siapa yang suka tunggu lambat-lambat kan? Kalau aku memang jenis tak sabar. Kalau boleh dalam 2 saat sudah boleh baca apa yang kamu post. Masa itu emas okay ! haha

 Jom kita periksa kelajuan blog kita. Aku sudah periksa kelajuan blog aku, dalam masa 7 saat ja sudah boleh buka dan baca. hehehe Tapi ikut kelajuan broadband/wifi kamu lah.. hehehe Tidak lupa juga kawasan kamu kerana itu juga memainkan peranan dalam meng slow kan internet kamu. 

PERIKSA KELAJUAN BLOG DI SINI


Cara nya mudah sahaja. Apa yang korang kena buat ialah masukkan URL blog anda dalam box yang disediakan macam kat atas tu. Sebarang pertanyaan boleh diajukan di kotak komen yang ada di bawah ni.

SELAMAT MALAM DAN SELAMAT MENCUBA

Thursday, August 01, 2013

Segmen Pencarian Bloglist Mieya Atiera


Assalammualaikum dan salam satu malaysia semua !

Hari ni aku terjumpa satu blog yang agak comel juga lah. Dan beliau membuat satu segmen Bloglist ! Aku join je, mana tau kan terpilih untuk masuk dalam bloglist dia. Dapat juga tumpang popular.
 ( Amat berterus terang ye ) Hahaha.. Gurau-gurau je ye Kak ! haha Sebenarnya dalam segmen ni kita boleh tambah kenalan juga kan ? di samping dapat membantu rakan-rakan dengan klik iklan yang disedia kan tu. Jom Join segmen ni kawan-kawan. hehe SELAMAT MALAM