Skip to main content

Kebaikan dan keburukan penggunaan Internet



Tidak dinafikan, kita suka menhadap laptop , telefon mudah alih dan Ipad. Internet merupakan sebab utama kita meluangkan banyak masa menghadap gadjet. Internet merupakan satu elemen yang penting dalam kehidupan manusia. Sebelum adanya internet, kita terpaksa ke perpustakaan untuk mendapatkan bahan kajian. Tapi dengan adanya kemudahan internet, kita hanya perlu melayari Google untuk mendapatkan maklumat. Banyak kebaikan yang kita boleh dapati dengan adanya internet contohnya kita boleh membeli barangan secara online , berhubung dengan rakan , menonton video, mendapatkan sumber kewangan melalui blog dan banyak lagi. Terdapat beberapa kebaikan dengan adanya internet dan sudah tentu ada keburukan disebalik kemudahan ini.

Kebaikan Internet

Komunikasi

Tidak dinafikan target utama internet diwujudkan adalah untuk memudahkan sistem komunikasi antara manusia. Dengan adanya internet, kita dapat berhubung dengan rakan yang jauh dan boleh berkongsi pengalaman disamping dapat mengetahui serba sedikit mengenai  budaya luar.

Sumber Informasi

Info  juga merupakan salah satu kebaikan yang ada dengan adanya kemudahan internet. Dengan adanya kemudahan Google dan yahoo, pelajar hanya perlu taip apa yang ingin diketahui. Selain itu, hampir semua IPTA/IPTS menggunakan internet sebagai medium pencarian maklumat.

Hiburan

Dengan adanya youtube dan website hiburan lain, tidak dinafikan kebanyakan golongan muda suka melayari internet kerana mudah untuk mendapatkan hiburan. Selain youtube, golongan muda juga kerap melayari internet untuk memuat turun games atau melayari website artis yang diminati. Golongan artis juga tidak ketinggalan untuk menggunakan kemudahan ini untuk tujuan promosi.

Rangkaian Sosial

  Saya tidak boleh membayangkan hidup dalam talian tanpa Facebook atau Twitter. Rangkaian sosial telah menjadi begitu popular di kalangan belia. Ia telah berkembang sebagai medium yang hebat untuk berhubung dengan berjuta-juta orang dengan minat yang sama. Selain daripada mencari lama hilang-kawan, anda juga boleh mencari pekerjaan, peluang-peluang perniagaan.

Perkhidmatan Dalam Talian

Internet telah membuat hidup kita sangat mudah. Dengan banyak perkhidmatan dalam talian anda kini boleh melakukan semua transaksi anda dalam talian. Anda boleh menempah tiket untuk filem, memindahkan dana, membayar bil-bil utiliti, cukai dan lain-lain, dan terus dari rumah anda.


Kelemahan Internet

Kecurian Maklumat Peribadi

Jika anda menggunakan Internet untuk perbankan dalam talian, rangkaian sosial atau perkhidmatan lain, anda boleh mengambil risiko kecurian untuk maklumat peribadi anda seperti nama, alamat, nombor kad kredit dan lain-lain Orang ramai boleh mengakses maklumat ini melalui sambungan bercagar atau dengan menanam perisian dan kemudian menggunakan butir-butir peribadi anda untuk kepentingan mereka.

Ancaman Virus

Pengguna Internet sering dibelenggu oleh serangan virus pada sistem mereka. Virus adalah program dan tidak boleh mendapatkan diaktifkan jika anda klik link yang seolah-olah tidak berbahaya. Komputer yang disambungkan ke Internet adalah sangat terdedah kepada serangan virus.

Pornografi

Pornografi mungkin kelemahan terbesar Internet. Internet membolehkan anda untuk mengakses dan memuat turun berjuta-juta gambar lucah, video dan bahan-X diberi nilai lain. Akses yang tidak terhad kepada apa-apa lucah boleh memudaratkan untuk kanak-kanak dan remaja.

ADMIN : Harap info ini berguna untuk semua. Sekian

 

JOM TERJAH CERITA INI PULA :



Comments

Post a Comment

Kritikan Seorang Engineer Bertauliah

Popular posts from this blog

Kenali Hafiz Mahamad

Wow ! Tak sangka mamat ni makin popular dikalangan gadis-gadis. Well, ramai pompuan nak boyfriend dia macam Hafiz Mahamad kan. Siapa je tak mau dilayan macam princess. Okay, buat yang masih tak kenal siapa Hafiz Mahamad ni, boleh lah Stalk Instagram, Twitter dan FB dia. Buat lelaki-lelaki diluar sana, boleh la ambil inspirasi dari dia. Hehehe



Instagram           :@Hafizmahamad
Twitter               : @Hafizmahamad
Facebook           :  Hafiz Mahamad

ZULASRI : Power shall ! 

JOM TERJAH STORY NI JUGA :
Bagaimana badan kita beroperasiJenis denda yang guru lakukan di sekolahProjek bahasa asing Kem Bina Insan guru Vokasional Mid Night Movie - The Hunger Games MockingJay

Tubuh Mongelku Di Kucup.. Di Isap.. Di Ramas Sepuas-puasnya

Kisah hidupku bermula di sebuah pub terkenal di ibu kota. Aku ditempatkan disuatu tempat yg sempit bersama 19 yg lain Tauke Leong yaaaa..aku masih ingat nama itu..dialah yg memiliki kami..Suatu malam datang seoranglelaki bernama Joe. Aku tak pasti apa yg dibincangkan oleh Joe dgn Taukey Leong..apa yg aku ingat..setelah itu Joe menghampiri dan membawa aku pergi..aku resah meninggalkan kawan yang lain.

Mereka hanya mampu melemparkan pandangan sayu penuh simpati? simpati padaku dan jugak pada diri mereka sendiri..kerna mereka sedar? mereka juga bakal menerima nasib yang sama? Joe membawa aku berjalan ? jalan menyusuri kaki lima ibu kota dengan riang..sungguh indah pemandangan bandaraya ini alangkah bahagianya jika aku dapat menikmati malam-malam begini tanpa kongkongan..tanpa perlu menjadi hamba kepada sesiapa..

Tiba Joe berhenti..melabuhkan punggung sambil tersenyum, menyeringai seolah-oleh ada sesuatu yg sedang mengeletek nafsunya perlahan-lahan Joe menyentuh tubuhku..dilurut-lurutnya …

Cara mengambil SPM semula

Untuk mendapat kerja di institusi kerajaan dengan kelayakan SPM sekarang ni amat sukar. Banyak persaingan berlaku diantara pelajar lain. Semakin ramai pelajar Malaysia semakin pandai dengan mendapat keputusan yang cemerlang. Baru-baru ini, aku mendapat email daripada seorang sahabat blog yang mempertanyakan bagaimana untuk mengambil SPM semula. Okay, sebelum kita ingin mengambil peperiksaan ulangan, kita hendaklah berpegang dengan syarat yang diberikan oleh Kementerian.


Syarat Pendaftaran Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)


Pelajar Tingkatan Lima Sekolah Menengah Kerajaan / Sekolah Menengah Bantuan Kerajaan / Sekolah Swasta yang diiktiraf oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.
atau

Mereka yang pernah menduduki PMR sekurang-kurangnya 1 (satu) tahun sebelum mendaftar untuk menduduki peperiksaan SPM.
atau
Mereka yang pernah menduduki peperiksaan SPM / SPM(V) / SPVM / MCE / SC / FMC.
atau
Mereka yang telah mencapai umur 19 17 tahun pada 1 Januari dalam tahun peperiksaan SPM semasa.

Merek…