Skip to main content

OH ! OH ! PUASA PERTAMA KU

HACHOO !! HACHOO! HACHOOO!

Itu lah yang berlaku pada hari pertama aku berpuasa. Aku pun tak tau kenapa hidung aku ni selalu bermasalah. Hari ini cuaca begitu sejuk sekali. Hujan turut membasahi bumi sabah di bawa bayu ini. So apa cerita hari pertama berpuasa korang ? Ada yang curi-curi makan tak? hehe.

Puasa pertama ni aku ada masalah sedikit. Masalah dengan hidung sendiri. Hari pertama puasa je pun aku dah di uji oleh Allah tapi ini bukanlah alasan untuk aku berbuka awal kan? haha Kalau masih budak-budak mungkin ya lah kot. haha.. Lagi satu, kita tidak akan di uji di luar kemampuan kita betul tak ? hohoho alah ! selsema je pun kan. Tapi selsema aku ni dah kira tahap kronik tau. Tak henti-henti dari pagi sampai lah waktu berbuka. Ni nak buat post ni pun habis screen laptop ni basah..hahahaha ! 



Petang tadi aku pun jalan lah sorang-sorang menuju ke baazar Ramadhan. Punya lah banyak makanan yang dijual disana. Macam nak borong je semua itu. Maklumlah kan seharian tak makan. Kalau dah nampak makanan yang sedap-sedap nafsu makan tu ada sedikit bergelora lah kan? haha.

Tapi aku tak lama juga lah singgah kat sana. Gara-gara selsema ni. Balik-balik bersin, orang pun fikir lain-lain sudah. Bertaburan tu tempias kena bersin. hahahaha Memalukan je lama-lama duduk sana. Jadi hari ini aku cuma dapat beli tauhu je. hohoho sedih ! Tapi esok Insyaallah aku nak borong satu Baazar tu.

So apa cerita pengalaman pertama puasa kawan-kawan sekalian ? Link kan post anda kat bawa ni. Aku pun teringin juga baca karenah korang dibulan puasa ni. Hehehehe


Comments

  1. Replies
    1. HAAHAAHA..DAH BORONG PUN ! HEHEHE AWAK CAMANA?

      Delete
  2. Aku nda puasa, tp slmt berpuasa buat kamu :P And get well soon. Kau minum la hot tea, letak honey sikit. Kalau nda ada honey tea saja pun jadii. Hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. YAKAH ? THANKS FOR THE TIPS, SEMAKIN OK DAH SELSEMA KU.. THANKS TO YOU VEE LEA ! HIHIHI APA KATA AWAK CUBA PUASA SEHARI.. BEST GAK TU.. BAIK UTK KESIHATAN. TERBUKTI OLEH SAINTIS :)

      Delete
  3. Selamat berpuasa....makan ubat la nanti selsema tak ley gi bazar haha nanti bila bersin semuapandang cam takut kita bawa virus kan haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. YAA..TU LA.. MALU DAH AKU NAK KE BAAZAR.. JATUH INDUSTRI..HAHAHA

      Delete
  4. Rasa kau ni tak boleh kot makan , makanan yang berasas kan udang

    ReplyDelete
    Replies
    1. YAKAH? SAYA TAK PASTI PLAK.. SBB AKU MAKAN JE SEMUA..TAK TAU MANA PENYEBAB AKU SAKIT..HUHUHU

      Delete
  5. biasa la tu..perubahan cuaca kot..makan ubat la nanti..

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. HEHEHE..THANKS CARLOS.. AWAK JUGA YAA.. APA MENU YANG SEDAP-SEDAP NI ? MAU MAKAN TUK ESOK..HEHE

      Delete
  7. Takpe, sakit itu nikmat... skrg mesti dah sembuh kan? :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Kritikan Seorang Engineer Bertauliah

Popular posts from this blog

Tubuh Mongelku Di Kucup.. Di Isap.. Di Ramas Sepuas-puasnya

Kisah hidupku bermula di sebuah pub terkenal di ibu kota. Aku ditempatkan disuatu tempat yg sempit bersama 19 yg lain Tauke Leong yaaaa..aku masih ingat nama itu..dialah yg memiliki kami..Suatu malam datang seoranglelaki bernama Joe. Aku tak pasti apa yg dibincangkan oleh Joe dgn Taukey Leong..apa yg aku ingat..setelah itu Joe menghampiri dan membawa aku pergi..aku resah meninggalkan kawan yang lain.

Mereka hanya mampu melemparkan pandangan sayu penuh simpati? simpati padaku dan jugak pada diri mereka sendiri..kerna mereka sedar? mereka juga bakal menerima nasib yang sama? Joe membawa aku berjalan ? jalan menyusuri kaki lima ibu kota dengan riang..sungguh indah pemandangan bandaraya ini alangkah bahagianya jika aku dapat menikmati malam-malam begini tanpa kongkongan..tanpa perlu menjadi hamba kepada sesiapa..

Tiba Joe berhenti..melabuhkan punggung sambil tersenyum, menyeringai seolah-oleh ada sesuatu yg sedang mengeletek nafsunya perlahan-lahan Joe menyentuh tubuhku..dilurut-lurutnya …

Kenali Hafiz Mahamad

Wow ! Tak sangka mamat ni makin popular dikalangan gadis-gadis. Well, ramai pompuan nak boyfriend dia macam Hafiz Mahamad kan. Siapa je tak mau dilayan macam princess. Okay, buat yang masih tak kenal siapa Hafiz Mahamad ni, boleh lah Stalk Instagram, Twitter dan FB dia. Buat lelaki-lelaki diluar sana, boleh la ambil inspirasi dari dia. Hehehe



Instagram           :@Hafizmahamad
Twitter               : @Hafizmahamad
Facebook           :  Hafiz Mahamad

ZULASRI : Power shall ! 

JOM TERJAH STORY NI JUGA :
Bagaimana badan kita beroperasiJenis denda yang guru lakukan di sekolahProjek bahasa asing Kem Bina Insan guru Vokasional Mid Night Movie - The Hunger Games MockingJay

Cara mengambil SPM semula

Untuk mendapat kerja di institusi kerajaan dengan kelayakan SPM sekarang ni amat sukar. Banyak persaingan berlaku diantara pelajar lain. Semakin ramai pelajar Malaysia semakin pandai dengan mendapat keputusan yang cemerlang. Baru-baru ini, aku mendapat email daripada seorang sahabat blog yang mempertanyakan bagaimana untuk mengambil SPM semula. Okay, sebelum kita ingin mengambil peperiksaan ulangan, kita hendaklah berpegang dengan syarat yang diberikan oleh Kementerian.


Syarat Pendaftaran Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)


Pelajar Tingkatan Lima Sekolah Menengah Kerajaan / Sekolah Menengah Bantuan Kerajaan / Sekolah Swasta yang diiktiraf oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.
atau

Mereka yang pernah menduduki PMR sekurang-kurangnya 1 (satu) tahun sebelum mendaftar untuk menduduki peperiksaan SPM.
atau
Mereka yang pernah menduduki peperiksaan SPM / SPM(V) / SPVM / MCE / SC / FMC.
atau
Mereka yang telah mencapai umur 19 17 tahun pada 1 Januari dalam tahun peperiksaan SPM semasa.

Merek…