Friday, April 10, 2015

Bagaimana Tubuh Badan Kita Beroperasi?

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERAH

Ramai diantara kita tidak tahu bagaimana sistem badan kita beroperasi. Walaupun mempunyai tidur yang cukup tapi masih juga rasa mengantuk. Pelik bukan? Aku sendiri mempunyai masalah yang sama. Tidur bukan main awal lagi. Tapi masih juga menguap didalam kelas. Selepas membuat sedikit kajian, rupa-rupanya terdapat beberapa faktor kenapa tubuh badan kita lemah walaupun kita mengamalkan gaya hidup yang sihat. Mungkin ada beberapa perkara yang kita terlepas pandang. Hasil daripada kajian, maka terjawablah kenapa kita masih mengatuk walaupun cukup tidur. Berikut adalah masa proses tubuh badan kita bergerak aktif.

Waktu Pagi

3:00 am – 5:00 am

Paru-paru – Ini adalah waktu terbaik untuk bangun dari tidur. Ketika ini terdapat lebih banyak kandungan ozon di udara. Ini akan memberi satu sumber tenaga yang baru jika mengamal latihan pernafasan, yoga serta bertakafur. Mereka yang mempunyai asma tidak patut tidur waktu ini dan boleh merasai kesukaran bernafas.
(Subhanallah: bertepatan dgn sunnah bangun tahajjud)

5:00 am – 7:00 am

Usus Besar – Mereka yang bangun tidur pada waktu ini tidak akan menghadapi masalah sembelit. Jika membuang air besar dan mandi dengan air sejuk diselesaikan dalam waktu ini, masalah kegugupan boleh dihindarkan.
(beruntung yang amal bangun subuh)

7:00 am – 9:00 am

Perut – Sarapan patut diambil dalam tempoh masa ini.

9:00 am – 11:00 am

Limpa – Tidak minum dan makan waktu ini walaupun setitik air. Jika makan pada waktu ini akan mengakibatkan suhu badan meningkat, menambahkan keletihan dan mengurangkan tahap pencernaan. Ini lebih terserlah pada pengidap diabetes yang akan merasa kegigilan dan mengantuk.
(sesuai amal dhuha)

Waktu Tengahari

11:00 am – 1:00 pm

Jantung – Hanya air sahaja yang diambil pada ketika ini. Tidak sepatutnya melakukan kerja berat atau tidur di masa ini. Jika tidak lebih karbon dioksida akan bercampur dengan oksigen. Ini akan meningkatkan kemungkinan terkena serangan jantung,lumpuh atau kesakitan badan. Kebiasaannya pihak hospital akan lebih berjaga-jaga pada waktu ini kerana pesakit jantung dan diabetes berkemungkinan diserang sakit jantung berbanding pada waktu lain.

Petang

1:00 pm – 3:00 pm

Usus kecil – Makan tengahari pada waktu ini. Selepas itu duduk & tutup mata untuk rehat selama 5 minit. Elakkan dari tertidur.
(sunnah Nabi ‘tidur ayam’ seketika)

3:00 pm – 5:00 pm

Pundi Kencing – Sesuai untuk mengambil minuman seperti jus buah atau teh.

ADMIN : Harap dengan sedikit info ini kita dapat mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat.


JOM TERJAH JUGA STORY INI :
1 comment:

  1. salam bro...
    nice sharing dan blog bro looding laju ....seronok datang sini...
    ada tips bro...blog looding laju

    ReplyDelete

Kritikan Seorang Engineer Bertauliah