Cara Atasi masalah Internet Limited Access Wifi

Sepanjang cuti semester ni, aku menghabiskan masa dengan menonton video di Youtube. Dan adakalanya internet wifi di rumah aku ni tiba-tiba "Limited Access". Ini menyukarkan aku untuk turun kebawa dan restart moderm. Masalah ini berlaku kerana IP address kita bertembung/mengalami ganguan. Aku pun tak pasti gangguan seperti apa tetapi disini aku akan tunjukkan cara untuk mengelak wifi kita mempunyai masalah internet limited access.


1. UBAH IP ADDRESS 

Ikut urutan dibawa dengan betul

Control Panel > All Control Panel Items > Network and Sharing Center



Kemudian, tekan connections, dan akan muncul site yg seterusnya.





Kemudian tekan Properties dan pilih  internet protocol version 4 (TCP/IPv4).



Kemudian isi IP Addressnya sesuai dengan provider yang boleh gunakan. Kalau nak ikut aku punya pun okay je. kalau tak nak anda boleh cari IP Address yg lebih gempak di Google.  Kemudian klik OK.




2. Stop Bonjour Service

Cara yang kedua ini adalah dengan SETUP bonjour service. Caranya adalah :

Klik start menu > Accessories > Run 

Kemudian klik "services.msc" (tanpa tanda""). Carilah "bonjour service" jika ada,klik dua kali pada bonjour service tersebut pilih "stop" dan ubah startup type menjadi "disable" klik OK.





3. Reset IP Address

Yang ketiga dengan mereset IP. Silahkan buka Command Prompt dengan cara :

Start menu > Accessories > Command Prompt

dan kemudian taip "netsh int ip reset C:\resetlog.txt" (tanpa tanda "") dan tekan enter.



Kalau dah selesai, restart komputer. Selesai.

ADMIN : HARAP MEMBANTU :)



Jom Terjah Story Ni Pula : 










2 comments:

  1. Bonjour à tous ! sur mon site vous trouverez des codes Free Wifi privé et qui ne ce désactive jamais ou du moin pour longtemps !

    ︻̷̿┻̿═━一 code sfr wifi gratuit

    ReplyDelete
  2. Bonjour, à tous j'offre et partage des codes Free Wifi Code Orange et SFR chaque semaine pour vous connecté a internet dans toutes la france

    Mon site de partage ▄︻̷̿┻̿═━一 http://caribbeansunshine.co/


    wifi gratuit

    ReplyDelete

Kritikan Seorang Engineer Bertauliah