Skip to main content

Cara Atasi masalah Internet Limited Access Wifi

Sepanjang cuti semester ni, aku menghabiskan masa dengan menonton video di Youtube. Dan adakalanya internet wifi di rumah aku ni tiba-tiba "Limited Access". Ini menyukarkan aku untuk turun kebawa dan restart moderm. Masalah ini berlaku kerana IP address kita bertembung/mengalami ganguan. Aku pun tak pasti gangguan seperti apa tetapi disini aku akan tunjukkan cara untuk mengelak wifi kita mempunyai masalah internet limited access.


1. UBAH IP ADDRESS 

Ikut urutan dibawa dengan betul

Control Panel > All Control Panel Items > Network and Sharing Center



Kemudian, tekan connections, dan akan muncul site yg seterusnya.





Kemudian tekan Properties dan pilih  internet protocol version 4 (TCP/IPv4).



Kemudian isi IP Addressnya sesuai dengan provider yang boleh gunakan. Kalau nak ikut aku punya pun okay je. kalau tak nak anda boleh cari IP Address yg lebih gempak di Google.  Kemudian klik OK.




2. Stop Bonjour Service

Cara yang kedua ini adalah dengan SETUP bonjour service. Caranya adalah :

Klik start menu > Accessories > Run 

Kemudian klik "services.msc" (tanpa tanda""). Carilah "bonjour service" jika ada,klik dua kali pada bonjour service tersebut pilih "stop" dan ubah startup type menjadi "disable" klik OK.





3. Reset IP Address

Yang ketiga dengan mereset IP. Silahkan buka Command Prompt dengan cara :

Start menu > Accessories > Command Prompt

dan kemudian taip "netsh int ip reset C:\resetlog.txt" (tanpa tanda "") dan tekan enter.



Kalau dah selesai, restart komputer. Selesai.

ADMIN : HARAP MEMBANTU :)



Jom Terjah Story Ni Pula : 










Comments

  1. Bonjour à tous ! sur mon site vous trouverez des codes Free Wifi privé et qui ne ce désactive jamais ou du moin pour longtemps !

    ︻̷̿┻̿═━一 code sfr wifi gratuit

    ReplyDelete
  2. Bonjour, à tous j'offre et partage des codes Free Wifi Code Orange et SFR chaque semaine pour vous connecté a internet dans toutes la france

    Mon site de partage ▄︻̷̿┻̿═━一 http://caribbeansunshine.co/


    wifi gratuit

    ReplyDelete

Post a Comment

Kritikan Seorang Engineer Bertauliah

Popular posts from this blog

Tubuh Mongelku Di Kucup.. Di Isap.. Di Ramas Sepuas-puasnya

Kisah hidupku bermula di sebuah pub terkenal di ibu kota. Aku ditempatkan disuatu tempat yg sempit bersama 19 yg lain Tauke Leong yaaaa..aku masih ingat nama itu..dialah yg memiliki kami..Suatu malam datang seoranglelaki bernama Joe. Aku tak pasti apa yg dibincangkan oleh Joe dgn Taukey Leong..apa yg aku ingat..setelah itu Joe menghampiri dan membawa aku pergi..aku resah meninggalkan kawan yang lain.

Mereka hanya mampu melemparkan pandangan sayu penuh simpati? simpati padaku dan jugak pada diri mereka sendiri..kerna mereka sedar? mereka juga bakal menerima nasib yang sama? Joe membawa aku berjalan ? jalan menyusuri kaki lima ibu kota dengan riang..sungguh indah pemandangan bandaraya ini alangkah bahagianya jika aku dapat menikmati malam-malam begini tanpa kongkongan..tanpa perlu menjadi hamba kepada sesiapa..

Tiba Joe berhenti..melabuhkan punggung sambil tersenyum, menyeringai seolah-oleh ada sesuatu yg sedang mengeletek nafsunya perlahan-lahan Joe menyentuh tubuhku..dilurut-lurutnya …

Kenali Hafiz Mahamad

Wow ! Tak sangka mamat ni makin popular dikalangan gadis-gadis. Well, ramai pompuan nak boyfriend dia macam Hafiz Mahamad kan. Siapa je tak mau dilayan macam princess. Okay, buat yang masih tak kenal siapa Hafiz Mahamad ni, boleh lah Stalk Instagram, Twitter dan FB dia. Buat lelaki-lelaki diluar sana, boleh la ambil inspirasi dari dia. Hehehe



Instagram           :@Hafizmahamad
Twitter               : @Hafizmahamad
Facebook           :  Hafiz Mahamad

ZULASRI : Power shall ! 

JOM TERJAH STORY NI JUGA :
Bagaimana badan kita beroperasiJenis denda yang guru lakukan di sekolahProjek bahasa asing Kem Bina Insan guru Vokasional Mid Night Movie - The Hunger Games MockingJay

Cara mengambil SPM semula

Untuk mendapat kerja di institusi kerajaan dengan kelayakan SPM sekarang ni amat sukar. Banyak persaingan berlaku diantara pelajar lain. Semakin ramai pelajar Malaysia semakin pandai dengan mendapat keputusan yang cemerlang. Baru-baru ini, aku mendapat email daripada seorang sahabat blog yang mempertanyakan bagaimana untuk mengambil SPM semula. Okay, sebelum kita ingin mengambil peperiksaan ulangan, kita hendaklah berpegang dengan syarat yang diberikan oleh Kementerian.


Syarat Pendaftaran Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)


Pelajar Tingkatan Lima Sekolah Menengah Kerajaan / Sekolah Menengah Bantuan Kerajaan / Sekolah Swasta yang diiktiraf oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.
atau

Mereka yang pernah menduduki PMR sekurang-kurangnya 1 (satu) tahun sebelum mendaftar untuk menduduki peperiksaan SPM.
atau
Mereka yang pernah menduduki peperiksaan SPM / SPM(V) / SPVM / MCE / SC / FMC.
atau
Mereka yang telah mencapai umur 19 17 tahun pada 1 Januari dalam tahun peperiksaan SPM semasa.

Merek…