Gambar Mangsa QZ8501 Tersebar



Beberapa hari lepas, Kita dikejutkan dengan penyebaran gambar mangsa Airasia QZ8501 di laman sesawang Facebook. Penyebaran gambar itu kononnya dilakukan oleh pihak media Vietnam seterusnya disebarkan oleh blogger-blogger di Malaysia untuk mendapat hit yang banyak. 

Sungguhpun aku ingin melihat situasi mayat itu ditemui, tetapi kita kena fikir juga perasaan keluarga mangsa. Jika kita berada ditempat keluarga mangsa, suka kah kita lihat aib keluarga kita disebarkan diseluruh dunia? Mesti tidak kan? Tapi lain pula yang terjadi, blogger kita sibuk share benda-benda yang tidak sepatutnya dikongsi kepada umum. Walaupun benda tu sudah tersebar, kita sebagai blogger tidaklah patut menolong lagi portal tersebut untuk menyebarkan gambar itu. Ingatlah wahai sahabat, kamu nampak hebat dimata manusia kerana Allah tidak menunjukkan aib kamu.

 Selagi kita pandai menjaga aib orang, Insyaallah Allah akan menjaga aib kita. Begitu juga lah kesnya dengan penyanyi Zamani. Walaupun beliau bersalah, tapi pihak berkuasa tidak patut menyebarkan atau merakam aksi Zamani yang menyanyi dengan tangan bergari. Itu sama saja membuka aib orang lain. Aku harap, pihak yang terlibat akan mendapat balasan yang setimpal atas perbuatannya. Ingat ! tiada manusia yang sempurna di dunia ini. :)

ADMIN : Sedih tengok keadaan dunia sekarang. Bangkitlah dari tidurmu sahabat ! jangan leka dengan dunia.



Jom Terjah Story ni pula : 

No comments:

Post a Comment

Kritikan Seorang Engineer Bertauliah