Skip to main content

Blogger Suka Mencuri Entri Orang Lain


Semenjak menyambungi alam pembelajaran ni, masa yang diperuntukkan untuk blogging semakin sedikit. Sebagai seorang penulis blog separuh masa apabila menyambung pengajian, pelajaran adalah yang harus dititik beratkan. Maka kerja sebagai penulis harus diberhentikan sementara waktu. Tapi ini bukan bermakna aku tidak akan menulis langsung. Tetapi mungkin aku tidak akan dapat update blog selalu.Jujur saya katakan apabila mula berhenti menulis dalam satu jangka masa yang agak lama , seorang penulis blog seperti saya perlukan satu suntikan motivasi untuk terus menulis. Untuk memotivasikan diri ini, aku akan menulis berdasarkan pengetahuan dan pengalaman yang aku miliki. Sungguhpun pembaca tidak berminat dengan isi kandungannya, sekurang-kurangnya ia lebih baik daripada menulis tanpa pengetahuan dan hala tuju.

Dan antara yang paling bagus yang dicadangkan daripada salah seorang pemilik Malaysia Best Blog 2015. Blogger harus pandai mencuri entri orang lain. Walaupun ayat ini menyuruh anda untuk mencuri ia bukanlah bermaksud mencopy paste artikel mereka keseluruhanya. Anda harus bijak mengolah dan membincangkan kembali artikel yang mereka tulis. Manalah tahu kemungkinan besarnya artikel anda yang akan mendapat view dan ranking yang lebih baik daripada artikel asal mereka. Siapa tahu kan?

Dengan cara ini, anda dapat mengasah lagi bakat anda dalam bidang penulisan. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Itu la ilmu, walau setua mana pun kita, kita harus berilmu.

ADMIN : Sekarang cuti semester. Boleh lah layan youtube balik.hehehehe


JOM TERJAH STORY INI PULA :Comments

  1. Tetap Semangat...
    Pada akhirnya pengalaman itu membawa kepada kompetensi dan memampukan anda membuat lebih sedikit kesalahan. Akibatnya, ketakutan anda menjadi bosan menemui anda, ketakutan menjadi kurang melumpuhkan, tetapi seluruh proses mematahkan lingkaran ketakutan dimulai dengan TINDAKAN. Anda harus menangani perasaan anda, jangan menunggu emosi positif untuk membuat Anda bergerak maju.

    ReplyDelete

Post a Comment

Kritikan Seorang Engineer Bertauliah

Popular posts from this blog

Tubuh Mongelku Di Kucup.. Di Isap.. Di Ramas Sepuas-puasnya

Kisah hidupku bermula di sebuah pub terkenal di ibu kota. Aku ditempatkan disuatu tempat yg sempit bersama 19 yg lain Tauke Leong yaaaa..aku masih ingat nama itu..dialah yg memiliki kami..Suatu malam datang seoranglelaki bernama Joe. Aku tak pasti apa yg dibincangkan oleh Joe dgn Taukey Leong..apa yg aku ingat..setelah itu Joe menghampiri dan membawa aku pergi..aku resah meninggalkan kawan yang lain.

Mereka hanya mampu melemparkan pandangan sayu penuh simpati? simpati padaku dan jugak pada diri mereka sendiri..kerna mereka sedar? mereka juga bakal menerima nasib yang sama? Joe membawa aku berjalan ? jalan menyusuri kaki lima ibu kota dengan riang..sungguh indah pemandangan bandaraya ini alangkah bahagianya jika aku dapat menikmati malam-malam begini tanpa kongkongan..tanpa perlu menjadi hamba kepada sesiapa..

Tiba Joe berhenti..melabuhkan punggung sambil tersenyum, menyeringai seolah-oleh ada sesuatu yg sedang mengeletek nafsunya perlahan-lahan Joe menyentuh tubuhku..dilurut-lurutnya …

Kenali Hafiz Mahamad

Wow ! Tak sangka mamat ni makin popular dikalangan gadis-gadis. Well, ramai pompuan nak boyfriend dia macam Hafiz Mahamad kan. Siapa je tak mau dilayan macam princess. Okay, buat yang masih tak kenal siapa Hafiz Mahamad ni, boleh lah Stalk Instagram, Twitter dan FB dia. Buat lelaki-lelaki diluar sana, boleh la ambil inspirasi dari dia. HeheheInstagram           :@Hafizmahamad
Twitter               : @Hafizmahamad
Facebook           :  Hafiz Mahamad

ZULASRI : Power shall ! 

JOM TERJAH STORY NI JUGA :
Bagaimana badan kita beroperasiJenis denda yang guru lakukan di sekolahProjek bahasa asing Kem Bina Insan guru Vokasional Mid Night Movie - The Hunger Games MockingJay

Cara mengambil SPM semula

Untuk mendapat kerja di institusi kerajaan dengan kelayakan SPM sekarang ni amat sukar. Banyak persaingan berlaku diantara pelajar lain. Semakin ramai pelajar Malaysia semakin pandai dengan mendapat keputusan yang cemerlang. Baru-baru ini, aku mendapat email daripada seorang sahabat blog yang mempertanyakan bagaimana untuk mengambil SPM semula. Okay, sebelum kita ingin mengambil peperiksaan ulangan, kita hendaklah berpegang dengan syarat yang diberikan oleh Kementerian.


Syarat Pendaftaran Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)


Pelajar Tingkatan Lima Sekolah Menengah Kerajaan / Sekolah Menengah Bantuan Kerajaan / Sekolah Swasta yang diiktiraf oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.
atau

Mereka yang pernah menduduki PMR sekurang-kurangnya 1 (satu) tahun sebelum mendaftar untuk menduduki peperiksaan SPM.
atau
Mereka yang pernah menduduki peperiksaan SPM / SPM(V) / SPVM / MCE / SC / FMC.
atau
Mereka yang telah mencapai umur 19 17 tahun pada 1 Januari dalam tahun peperiksaan SPM semasa.

Merek…