Skip to main content

Cara mengatasi masalah kerja berkumpulan


kerja berkumpulan

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERAH.


Masalah kerja berkumpulan? Siapa yang tak pernah menghadapi masalah ini? Rata-rata kita semua pernah mengalami masalah ini khususnya di alam Universiti dan di alam pekerjaan. Kerja berkumpulan selalunya akan menjadi masalah utama untuk setiap pelajar/pekerja. Kebanyakan kerja berkumpulan ini dilakukan disaat akhir. Aku sendiri pun tak tahu kenapa sesetengah pelajar "berlagak pandai" dan suka sangat melakukan sesuatu kerja disaat akhir. Kerja disaat akhir akan membuat HASIL kerja kita tak seperti yang kita harapkan. Hasil kerja tersebut mungkin tidak se"perfect" yang kita diinginkan. Dengan adanya perancangan yang betul, kerja akan lebih mudah dan tidak menggangu aktiviti harian kita. 

"CARA MENGATASI MASALAH KERJA BERKUMPULAN"

Cara yang sesuai digunakan mengikut pengalaman aku untuk mengatasi masalah ini ialah "Jadi Ketua". Mungkin orang akan cakap yang kita ni Gila Kuasa, tapi jika anda fikirkan balik, bolehkah sesebuah kerja itu dilakukan tanpa seorang ketua?. Kebanyakan pelajar hanya akan melakukan kerja jika disuruh. Dengan adanya kuasa menjadi ketua kumpulan, anda seharusnya menjadi penggerak sesuatu kerja tersebut. Jadi kerja berkumpulan itu berjalan dengan lancar dengan kebijaksanaan ketua.

Setelah menjadi ketua, anda kena lah menyediakan satu kertas kosong dan kalendar. Bincang dan buat perancangan dalam melakukan proses kerja. Buat jadual pelan tindakan dan anggaran masa yang perlu untuk semua "sub-task". Adalah menjadi kebaikan jika anda mengajak rakan-rakan yang berada dalam kumpulan untuk berbincang. Setelah perbincangan tersebut selesai, dapatkan pendapat daripada boss/pensyarah mengenai hasil kerja yang kita lakukan. Yela, kadang-kala, sesetengah pelajar/pekerja akan "syok sendiri". 

Setelah itu, tentukan tarikh yang sesuai untuk menulis hasil kerja tersebut. Elakkan daripada berbincang di whasapp atau sms. Kalau boleh, bersemuka la dengan ahli kumpulan yang lain. Kongsikan maklumat hasil kerja anda di facebook. Create satu group rasiah agar orang lain tak ceroboh/copy hasil kerja anda. 

ADMIN : Harap membantu anda semua menangani masalah kerja/projek berkumpulan. Selamat berjaya.

Hasil pembelajaran daripada Dr. Afandi Bin Ahmad (Pensyarah UTHM FKEE)

Comments

Post a Comment

Kritikan Seorang Engineer Bertauliah

Popular posts from this blog

Tubuh Mongelku Di Kucup.. Di Isap.. Di Ramas Sepuas-puasnya

Kisah hidupku bermula di sebuah pub terkenal di ibu kota. Aku ditempatkan disuatu tempat yg sempit bersama 19 yg lain Tauke Leong yaaaa..aku masih ingat nama itu..dialah yg memiliki kami..Suatu malam datang seoranglelaki bernama Joe. Aku tak pasti apa yg dibincangkan oleh Joe dgn Taukey Leong..apa yg aku ingat..setelah itu Joe menghampiri dan membawa aku pergi..aku resah meninggalkan kawan yang lain.

Mereka hanya mampu melemparkan pandangan sayu penuh simpati? simpati padaku dan jugak pada diri mereka sendiri..kerna mereka sedar? mereka juga bakal menerima nasib yang sama? Joe membawa aku berjalan ? jalan menyusuri kaki lima ibu kota dengan riang..sungguh indah pemandangan bandaraya ini alangkah bahagianya jika aku dapat menikmati malam-malam begini tanpa kongkongan..tanpa perlu menjadi hamba kepada sesiapa..

Tiba Joe berhenti..melabuhkan punggung sambil tersenyum, menyeringai seolah-oleh ada sesuatu yg sedang mengeletek nafsunya perlahan-lahan Joe menyentuh tubuhku..dilurut-lurutnya …

Kenali Hafiz Mahamad

Wow ! Tak sangka mamat ni makin popular dikalangan gadis-gadis. Well, ramai pompuan nak boyfriend dia macam Hafiz Mahamad kan. Siapa je tak mau dilayan macam princess. Okay, buat yang masih tak kenal siapa Hafiz Mahamad ni, boleh lah Stalk Instagram, Twitter dan FB dia. Buat lelaki-lelaki diluar sana, boleh la ambil inspirasi dari dia. Hehehe



Instagram           :@Hafizmahamad
Twitter               : @Hafizmahamad
Facebook           :  Hafiz Mahamad

ZULASRI : Power shall ! 

JOM TERJAH STORY NI JUGA :
Bagaimana badan kita beroperasiJenis denda yang guru lakukan di sekolahProjek bahasa asing Kem Bina Insan guru Vokasional Mid Night Movie - The Hunger Games MockingJay

Cara mengambil SPM semula

Untuk mendapat kerja di institusi kerajaan dengan kelayakan SPM sekarang ni amat sukar. Banyak persaingan berlaku diantara pelajar lain. Semakin ramai pelajar Malaysia semakin pandai dengan mendapat keputusan yang cemerlang. Baru-baru ini, aku mendapat email daripada seorang sahabat blog yang mempertanyakan bagaimana untuk mengambil SPM semula. Okay, sebelum kita ingin mengambil peperiksaan ulangan, kita hendaklah berpegang dengan syarat yang diberikan oleh Kementerian.


Syarat Pendaftaran Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)


Pelajar Tingkatan Lima Sekolah Menengah Kerajaan / Sekolah Menengah Bantuan Kerajaan / Sekolah Swasta yang diiktiraf oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.
atau

Mereka yang pernah menduduki PMR sekurang-kurangnya 1 (satu) tahun sebelum mendaftar untuk menduduki peperiksaan SPM.
atau
Mereka yang pernah menduduki peperiksaan SPM / SPM(V) / SPVM / MCE / SC / FMC.
atau
Mereka yang telah mencapai umur 19 17 tahun pada 1 Januari dalam tahun peperiksaan SPM semasa.

Merek…