Skip to main content

Tips Diet Sahur Mudah





Ramai beranggapan yang puasa adalah bulan yang paling sesuai untuk berdiet. YES ! Ketika bulan puasa,kita dapat merehatkan tubuh badan kita daripada terus makan. Berbulan lamanya kita makan tanpa merehatkan tubuh badan kita dan kini bulan ramadhan menjelma lagi. Tapi awas ! berpuasa pun kena ada caranya. Jangan main hantam ja. Hari ni zul akan kongsikan tips diet yang mudah ketika berpuasa. Harap ia dapat membantu anda.Amalan sahur sememangnya sunnah semasa menjalankan ibadat puasa. Saya sendiri memang jarang meninggalkan “hidangan” sahur melainkan tertidur :) Jadi berikut adalah 8 tip diet sahur mudah yang anda boleh amalkan dimana-mana. 

TIPS DIET KETIKA BULAN RAMADHAN

JANGAN TINGGALKAN SAHUR


Ramai yang tidak suka bersahur dan memilih untuk tidur. Memang berat untuk bangun dari tempat tidur tu,apa lagi kalau sejuk-sejuk. Tapi sahur merupakan perkara yang penting ketika berpuasa. Ini kerana, sahur dapat membekalkan tenaga untuk kita melakukan kerja seharian tanpa rasa letih atau lemah. Selain itu, sahur juga merupakan Sunnah

SEGENGGAM KARBO


Ia merupakan sumber tenaga badan.

PROTEIN YANG BERSIH


Protein yang mengenyangkan contohnya telur,kentang panggang dan lain-lain lagi.

ELAK GARAM


Kurangkan pengambilan garam kerana garam akan mempercepatkan dehydration. Pilih makanan yang mempunyai Potassium yang tinggi contonya ubi, yogurt ,ikan,susu dan macam-macam lagi.

ELAK KAFEIN


Kafein juga akan mempercepatkan dehydration kerana kafein mempunyai diuretik.

ELAK MINUMAN GAS


Kerana minuman gas juga mempunyai kafein yang tinggi.

JANGAN MINUM TERLALU BANYAK AIR


Dalam berdiet, kita selalunya disuruh minum air dengan banyak. Tapi ketika sahur 2-3 gelas sudah memadai. Ini kerana jika kita minum air dengan banyak, proses pembuangannya akan cepat. Dan ini akan menyababkan kita cepat haus kerana kuantiti air yang ada pada badan kita tidak mencukupi. Selepas berbuka nak lantak air bergelen-gelen pun takpa. Tapi air je tau, bukan minuman yang berkarbonat. hehe


Comments

Post a Comment

Kritikan Seorang Engineer Bertauliah

Popular posts from this blog

Kenali Hafiz Mahamad

Wow ! Tak sangka mamat ni makin popular dikalangan gadis-gadis. Well, ramai pompuan nak boyfriend dia macam Hafiz Mahamad kan. Siapa je tak mau dilayan macam princess. Okay, buat yang masih tak kenal siapa Hafiz Mahamad ni, boleh lah Stalk Instagram, Twitter dan FB dia. Buat lelaki-lelaki diluar sana, boleh la ambil inspirasi dari dia. Hehehe



Instagram           :@Hafizmahamad
Twitter               : @Hafizmahamad
Facebook           :  Hafiz Mahamad

ZULASRI : Power shall ! 

JOM TERJAH STORY NI JUGA :
Bagaimana badan kita beroperasiJenis denda yang guru lakukan di sekolahProjek bahasa asing Kem Bina Insan guru Vokasional Mid Night Movie - The Hunger Games MockingJay

Tubuh Mongelku Di Kucup.. Di Isap.. Di Ramas Sepuas-puasnya

Kisah hidupku bermula di sebuah pub terkenal di ibu kota. Aku ditempatkan disuatu tempat yg sempit bersama 19 yg lain Tauke Leong yaaaa..aku masih ingat nama itu..dialah yg memiliki kami..Suatu malam datang seoranglelaki bernama Joe. Aku tak pasti apa yg dibincangkan oleh Joe dgn Taukey Leong..apa yg aku ingat..setelah itu Joe menghampiri dan membawa aku pergi..aku resah meninggalkan kawan yang lain.

Mereka hanya mampu melemparkan pandangan sayu penuh simpati? simpati padaku dan jugak pada diri mereka sendiri..kerna mereka sedar? mereka juga bakal menerima nasib yang sama? Joe membawa aku berjalan ? jalan menyusuri kaki lima ibu kota dengan riang..sungguh indah pemandangan bandaraya ini alangkah bahagianya jika aku dapat menikmati malam-malam begini tanpa kongkongan..tanpa perlu menjadi hamba kepada sesiapa..

Tiba Joe berhenti..melabuhkan punggung sambil tersenyum, menyeringai seolah-oleh ada sesuatu yg sedang mengeletek nafsunya perlahan-lahan Joe menyentuh tubuhku..dilurut-lurutnya …

Cara mengambil SPM semula

Untuk mendapat kerja di institusi kerajaan dengan kelayakan SPM sekarang ni amat sukar. Banyak persaingan berlaku diantara pelajar lain. Semakin ramai pelajar Malaysia semakin pandai dengan mendapat keputusan yang cemerlang. Baru-baru ini, aku mendapat email daripada seorang sahabat blog yang mempertanyakan bagaimana untuk mengambil SPM semula. Okay, sebelum kita ingin mengambil peperiksaan ulangan, kita hendaklah berpegang dengan syarat yang diberikan oleh Kementerian.


Syarat Pendaftaran Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)


Pelajar Tingkatan Lima Sekolah Menengah Kerajaan / Sekolah Menengah Bantuan Kerajaan / Sekolah Swasta yang diiktiraf oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.
atau

Mereka yang pernah menduduki PMR sekurang-kurangnya 1 (satu) tahun sebelum mendaftar untuk menduduki peperiksaan SPM.
atau
Mereka yang pernah menduduki peperiksaan SPM / SPM(V) / SPVM / MCE / SC / FMC.
atau
Mereka yang telah mencapai umur 19 17 tahun pada 1 Januari dalam tahun peperiksaan SPM semasa.

Merek…