Skip to main content

Isu dua pasport penumpang MH370 didapati dicuri?




Sepang: Jabatan Penerbangan Awam (DCA) belum dapat mengesahkan tumpahan minyak berhampiran perairan Vietnam mempunyai kaitan dengan pesawat MAS MH370 Boeing 777-200 yang hilang, awal pagi semalam.

Ketua Pengarahnya Datuk Azharuddin Abdul Rahman berkata, laporan itu hanya dikeluarkan media Vietnam tetapi tiada pengesahan mana-mana pihak.
"Memang ada dilaporkan dalam media tetapi belum disahkan," katanya sambil memberitahu namun siasatan berhubung perkara itu dijalankan.

Dalam sidang media pagi ini, beliau turut menyatakan operasi diteruskan semula jam 7 pagi tadi menggunakan tiga pesawat.


Setakat ini operasi sepanjang malam semalam, katanya, tidak ada apa yang dapat dilaporkan, tiada yang dijumpai oleh pasukan yang berada di perairan sebelah Laut Cina Selatan atau tempat di mana dilaporkan pesawat hilang daripada radar.


"Seperti yang diberitahu, kita sudah meluaskan kawasan pencarian sehingga bahagian Timur Semenanjung Malaysia," katanya.

Ditanya mengenai ketepatan sebenar pesawat itu hilang dari radar kerana MAS pada mulanya mengeluarkan kenyataan pada jam 2.40 pagi, katanya, waktu sebenar pesawat gagal dihubungi adalah jam 1.30 pagi.

Bagaimanapun, katanya, pihak DCA perlu memastikan maklumat itu terlebih dahulu dengan negara jiran iaitu Vietnam dan Singapura.

"Kita perlu sangat berhati-hati sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung insiden itu.

"Itulah sebab mengapa perlu mengambil sedikit masa.

Mengenai isu dua pasport penumpang didapati dicuri, katanya, siasatan dijalankan berhubung perkara itu.

Beliau turut ditanya mengenai dakwaan pesawat itu pernah terbabit nahas pada 2010 di China dan adakah ia kemungkinan penyebab insiden Sabtu lalu, katanya, siasatan akan dijalankan segenap aspek.

Azharuddin juga tidak mengesahkan dakwaan itu sebaliknya menyatakan siasatan juga menjurus ke arah itu.

"Ini antara aspek siasatan yang sedang kita jalankan. Saya tak boleh mengesahkan sekarang kerana sedang disiasat.

Wartawan: Adakah dokumen pesawat itu disiasat?

Azharuddin: Itu antara aspek yang disiasat. Kita ada semua rekod dari MAS tetapi siasatan sedang berjalan.

Wartawan: Berkenaan penemuan tumpahan minyak di perairan itu?

Azharuddin: Itu belum disahkan lagi, memang ada dilaporkan dalam media tetapi belum disahkan.

Beliau turut menjawab adakah operasi menggunakan kapal selam, katanya, setakat ini ia belum digunakan.

Katanya, operasi malam tadi hanya menggunakan kapal laut namun hari ini tiga pesawat turut digunakan.

Beliau turut menjelaskan data pesawat sememangnya dihantar mengikut Standard Operasi Prosedur (SOP) setiap masa dan tiada sebarang tanda tidak normal sebelum kejadian itu.

Sementara itu, mengenai keluarga penumpang yang menjadi mangsa, pihak MAS sudah mengambil langkah sewajarnya tanpa mengira warga negara.

Mengenai soalan kononnya pihak polis antarabangsa (INTERPOL), dua pasport tidak diperiksa, beliau membidas wartawan asing itu supaya mengesahkan dari mana maklumat itu diterima tetapi gagal dijawab wartawan asing terbabit.

Comments

Popular posts from this blog

Tubuh Mongelku Di Kucup.. Di Isap.. Di Ramas Sepuas-puasnya

Kisah hidupku bermula di sebuah pub terkenal di ibu kota. Aku ditempatkan disuatu tempat yg sempit bersama 19 yg lain Tauke Leong yaaaa..aku masih ingat nama itu..dialah yg memiliki kami..Suatu malam datang seoranglelaki bernama Joe. Aku tak pasti apa yg dibincangkan oleh Joe dgn Taukey Leong..apa yg aku ingat..setelah itu Joe menghampiri dan membawa aku pergi..aku resah meninggalkan kawan yang lain.

Mereka hanya mampu melemparkan pandangan sayu penuh simpati? simpati padaku dan jugak pada diri mereka sendiri..kerna mereka sedar? mereka juga bakal menerima nasib yang sama? Joe membawa aku berjalan ? jalan menyusuri kaki lima ibu kota dengan riang..sungguh indah pemandangan bandaraya ini alangkah bahagianya jika aku dapat menikmati malam-malam begini tanpa kongkongan..tanpa perlu menjadi hamba kepada sesiapa..

Tiba Joe berhenti..melabuhkan punggung sambil tersenyum, menyeringai seolah-oleh ada sesuatu yg sedang mengeletek nafsunya perlahan-lahan Joe menyentuh tubuhku..dilurut-lurutnya …

Kenali Hafiz Mahamad

Wow ! Tak sangka mamat ni makin popular dikalangan gadis-gadis. Well, ramai pompuan nak boyfriend dia macam Hafiz Mahamad kan. Siapa je tak mau dilayan macam princess. Okay, buat yang masih tak kenal siapa Hafiz Mahamad ni, boleh lah Stalk Instagram, Twitter dan FB dia. Buat lelaki-lelaki diluar sana, boleh la ambil inspirasi dari dia. Hehehe



Instagram           :@Hafizmahamad
Twitter               : @Hafizmahamad
Facebook           :  Hafiz Mahamad

ZULASRI : Power shall ! 

JOM TERJAH STORY NI JUGA :
Bagaimana badan kita beroperasiJenis denda yang guru lakukan di sekolahProjek bahasa asing Kem Bina Insan guru Vokasional Mid Night Movie - The Hunger Games MockingJay

Cara mengambil SPM semula

Untuk mendapat kerja di institusi kerajaan dengan kelayakan SPM sekarang ni amat sukar. Banyak persaingan berlaku diantara pelajar lain. Semakin ramai pelajar Malaysia semakin pandai dengan mendapat keputusan yang cemerlang. Baru-baru ini, aku mendapat email daripada seorang sahabat blog yang mempertanyakan bagaimana untuk mengambil SPM semula. Okay, sebelum kita ingin mengambil peperiksaan ulangan, kita hendaklah berpegang dengan syarat yang diberikan oleh Kementerian.


Syarat Pendaftaran Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)


Pelajar Tingkatan Lima Sekolah Menengah Kerajaan / Sekolah Menengah Bantuan Kerajaan / Sekolah Swasta yang diiktiraf oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.
atau

Mereka yang pernah menduduki PMR sekurang-kurangnya 1 (satu) tahun sebelum mendaftar untuk menduduki peperiksaan SPM.
atau
Mereka yang pernah menduduki peperiksaan SPM / SPM(V) / SPVM / MCE / SC / FMC.
atau
Mereka yang telah mencapai umur 19 17 tahun pada 1 Januari dalam tahun peperiksaan SPM semasa.

Merek…