Saturday, March 08, 2014

Isu dua pasport penumpang MH370 didapati dicuri?
Sepang: Jabatan Penerbangan Awam (DCA) belum dapat mengesahkan tumpahan minyak berhampiran perairan Vietnam mempunyai kaitan dengan pesawat MAS MH370 Boeing 777-200 yang hilang, awal pagi semalam.

Ketua Pengarahnya Datuk Azharuddin Abdul Rahman berkata, laporan itu hanya dikeluarkan media Vietnam tetapi tiada pengesahan mana-mana pihak.
"Memang ada dilaporkan dalam media tetapi belum disahkan," katanya sambil memberitahu namun siasatan berhubung perkara itu dijalankan.

Dalam sidang media pagi ini, beliau turut menyatakan operasi diteruskan semula jam 7 pagi tadi menggunakan tiga pesawat.


Setakat ini operasi sepanjang malam semalam, katanya, tidak ada apa yang dapat dilaporkan, tiada yang dijumpai oleh pasukan yang berada di perairan sebelah Laut Cina Selatan atau tempat di mana dilaporkan pesawat hilang daripada radar.


"Seperti yang diberitahu, kita sudah meluaskan kawasan pencarian sehingga bahagian Timur Semenanjung Malaysia," katanya.

Ditanya mengenai ketepatan sebenar pesawat itu hilang dari radar kerana MAS pada mulanya mengeluarkan kenyataan pada jam 2.40 pagi, katanya, waktu sebenar pesawat gagal dihubungi adalah jam 1.30 pagi.

Bagaimanapun, katanya, pihak DCA perlu memastikan maklumat itu terlebih dahulu dengan negara jiran iaitu Vietnam dan Singapura.

"Kita perlu sangat berhati-hati sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung insiden itu.

"Itulah sebab mengapa perlu mengambil sedikit masa.

Mengenai isu dua pasport penumpang didapati dicuri, katanya, siasatan dijalankan berhubung perkara itu.

Beliau turut ditanya mengenai dakwaan pesawat itu pernah terbabit nahas pada 2010 di China dan adakah ia kemungkinan penyebab insiden Sabtu lalu, katanya, siasatan akan dijalankan segenap aspek.

Azharuddin juga tidak mengesahkan dakwaan itu sebaliknya menyatakan siasatan juga menjurus ke arah itu.

"Ini antara aspek siasatan yang sedang kita jalankan. Saya tak boleh mengesahkan sekarang kerana sedang disiasat.

Wartawan: Adakah dokumen pesawat itu disiasat?

Azharuddin: Itu antara aspek yang disiasat. Kita ada semua rekod dari MAS tetapi siasatan sedang berjalan.

Wartawan: Berkenaan penemuan tumpahan minyak di perairan itu?

Azharuddin: Itu belum disahkan lagi, memang ada dilaporkan dalam media tetapi belum disahkan.

Beliau turut menjawab adakah operasi menggunakan kapal selam, katanya, setakat ini ia belum digunakan.

Katanya, operasi malam tadi hanya menggunakan kapal laut namun hari ini tiga pesawat turut digunakan.

Beliau turut menjelaskan data pesawat sememangnya dihantar mengikut Standard Operasi Prosedur (SOP) setiap masa dan tiada sebarang tanda tidak normal sebelum kejadian itu.

Sementara itu, mengenai keluarga penumpang yang menjadi mangsa, pihak MAS sudah mengambil langkah sewajarnya tanpa mengira warga negara.

Mengenai soalan kononnya pihak polis antarabangsa (INTERPOL), dua pasport tidak diperiksa, beliau membidas wartawan asing itu supaya mengesahkan dari mana maklumat itu diterima tetapi gagal dijawab wartawan asing terbabit.

No comments:

Post a Comment

Kritikan Seorang Engineer Bertauliah