Sunday, March 09, 2014

Belum buktikan pesawat dirampas
Sepang: Teori pesawat MAS dirampas ketika dalam perjalanan ke Beijing masih belum dapat dibuktikan dan siasatan pihak berkuasa melihat semua aspek termasuk perkara ini, kata Ketua Koordinator Operasi Mencari dan Menyelamat MH370, Datuk Azharuddin Abdul Rahman.

Menurut beliau, pihak berkuasa memerlukan bukti kukuh berhubung perkara itu dan tumpuan utama adalah untuk mengesan semula pesawat.
Beliau yang juga Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA) berkata, pihak berkuasa turut menjalankan siasatan terperinci berhubung dua penumpang yang menaiki pesawat penerbangan MH370 menggunakan pasport curi warga Itali dan Austria.
Azharuddin berkata, kes itu dikendalikan pasukan penyiasat khas terdiri pakar bidang berkenaan yang turut menganalisis rakaman video penumpang dikenal pasti.

“Selepas mendapat butiran laporan itu, kami akan maklumkan kepada pihak media,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Mengulas lima penumpang yang tidak menaiki pesawat itu, katakanya, MAS menggunakan sistem Annexe 17 di mana beg penumpang akan mereka dikeluarkan dari pesawat.

“Beg itu juga sudah diperiksa dan pihak kami mendapati ia tidak membawa sebarang barang terlarang,” katanya.

No comments:

Post a Comment

Kritikan Seorang Engineer Bertauliah