Tragedi 26 DISEMBER

Hello ! Hello! Hello !

Hari ini bersamaan 26 disember 2013, aku dengan segala hormatnya akan share satu info yang semakin hangat diperkatakan oleh rakan-rakan Facebook kita. Apa lagi kalau bukan pasal tarikh "26 Disember". Hari ini bersamaan 26 Disember tepat pukul 11.22 p.m Alhamdulillah belum ada kejadian buruk yang menimpa negeri dibawah bayu ini.

 Tadi tengah hari, matahari memancar dengan begitu terik dan sememangnya sangat panas. Berpeluh ketiak. Haha . Tapi pada pukul 3 petang tadi, hujan sangat kuat dan tidak berhenti sehingga kini. Hujan tersebut sekejap lebat, kejap renyai-renyai dan kadang-kadang berhenti. Tapi situasi begitu sudah biasa berlaku disini. Tarikh 26 disember, kononnya banyak berlaku malapetaka. Betul ke? Ataupun hanya kebetulan semata-mata. Ada yang kaitkan dengan alam ghaib lah, sumpahan lah. Bagi aku, itu semua hanya kebetulan semata-mata. Allah memberi bencana kepada kita supaya kita sedar akan kekuasaan Allah. Apa yang pasti, Allah tidak akan memberi ujian diluar kemampuan hamba-Nya. Kita hanya perlu menjalankan tanggungjawab kita sebagai hamba Allah. Berikut adalah bencana yang berlaku pada 26 disember



"Hujan lebat yang berlaku di kota kinabalu tadi "
  • 26 Disember 1861 Gempa Bumi di Egion , Yunani
  • 26 Disember, 1932 Gempa Bumi di Kansu , Cina
  • 26 Disember 1949 Gempa Bumi di Imaichi , Jepun
  • Disember 26, 1979 Gempa Bumi di Carlisle, Inggris
  • 26 Disember 2004 Tsunami di Aceh

Selain itu, tarikh "26" juga dikaitkan dalam isu ini.

  • 26 Jan 1531 Gempa Bumi di Lisbon
  • 26 Jan 1700 Gempa di Laut Pasifik
  • 26 Jul 1805 Gempa Bumi di Naples
  • Ogos 26, 1883 Gunung Krakatau meletus
  • 26 Mac 1872 Gempa Bumi di Owens Valley, Amerika Syarikat
  • Ogos 26, 1896 Gempa Bumi di Skeid , Tanah, Islandia
  • 26 Nov 1902 Gempa Bumi di Bohemia, GudegNet Republik Czech
  • 26 Nov 1930 Gempa Bumi di Izu
  • 26 Sep 1932 Gempa Bumi di Ierissos , Yunani

  • 26 Okt 1935 Gempa Bumi di Colombia
  • 26 Disember 1939 Gempa Bumi di Erzincan , Turki
  • 26 Nov 1943 Gempa di Tosya Ladik , Turki
  • 26 Mei 1957 Gempa di Bolu Abant , Turki
  • 26 Mac 1963 , Gempa Bumi di Wakasa Bay, Jepang
  • 26 Jul 1963 Gempa Bumi di Skopje , Yugoslavia
  • 26 Mei 1964 Gempa Bumi di S. Sandwich Island
  • 26 Jul 1967 Gempa Bumi di Pulumur , Turki
  • 26 Sep 1970 Gempa Bumi di Bahia Solano , Colombia
  • 26 Jul 1971 Gempa Bumi di Solomon Island
  • 26 Apr 1972 Gempa Bumi di Ezine, Turki
  • 26 Mei 1975 Gempa Bumi di N. Atlantic
  • 26 Mac 1977 Gempa Bumi di Palu , Turki

  • 26 Apr 1981 Gempa Bumi di Westmorland , Amerika Syarikat
  • 26 Mei 1983 Gempa Bumi di Nihonkai , Chubu , Jepang
  • 26 Jan 1985 Gempa Bumi di Mendoza , Argentina
  • 26 Jan 1986 Gempa Bumi di Tres Pinos , Amerika Syarikat
  • 26 Apr 1992 Gempa Bumi di Cape Mendocino , California , Amerika Syarikat
  • 26 Okt 1997 Gempa Bumi di Itali

  • 26 Mei 2006 Gempa Bumi di Jogja
  • 26 Oktober 2010 Tsunami di Mentawai
  • 26 Oktober 2010 Gunung berapi Meletus


ADMIN :Apa yang pasti, sentiasa ingat semua yang berlaku ini tiada kena mengena dengan sumpahan,alam ghaib atau lain-lain. Semua ini adalah kehendak Allah S.W.T. Semua sudah dirancang oleh yang Maha Kuasa.


8 comments:

  1. Only God knows. Yeahh. Kat Sarawak pun sama "style" hujannya. Sejuuuuuuuukk. Plus banyak baju tak kering. Sobs.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya kan?? Bau lain2 sudah pakaian ku semua. Huhu

      Delete
  2. Replies
    1. Ya betul tu.. Kita berserah sahaja pada-Nya

      Delete
  3. 26 Jun mcm tak de dlm senarai.. hehe...

    ReplyDelete
  4. Lau x slap ribut gred keningau tu.. bkn 26dec ker.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti pula..hehehe yang penting semua selamat kan ?, :)

      Delete

Kritikan Seorang Engineer Bertauliah