Skip to main content

Tragedi 26 DISEMBER

Hello ! Hello! Hello !

Hari ini bersamaan 26 disember 2013, aku dengan segala hormatnya akan share satu info yang semakin hangat diperkatakan oleh rakan-rakan Facebook kita. Apa lagi kalau bukan pasal tarikh "26 Disember". Hari ini bersamaan 26 Disember tepat pukul 11.22 p.m Alhamdulillah belum ada kejadian buruk yang menimpa negeri dibawah bayu ini.

 Tadi tengah hari, matahari memancar dengan begitu terik dan sememangnya sangat panas. Berpeluh ketiak. Haha . Tapi pada pukul 3 petang tadi, hujan sangat kuat dan tidak berhenti sehingga kini. Hujan tersebut sekejap lebat, kejap renyai-renyai dan kadang-kadang berhenti. Tapi situasi begitu sudah biasa berlaku disini. Tarikh 26 disember, kononnya banyak berlaku malapetaka. Betul ke? Ataupun hanya kebetulan semata-mata. Ada yang kaitkan dengan alam ghaib lah, sumpahan lah. Bagi aku, itu semua hanya kebetulan semata-mata. Allah memberi bencana kepada kita supaya kita sedar akan kekuasaan Allah. Apa yang pasti, Allah tidak akan memberi ujian diluar kemampuan hamba-Nya. Kita hanya perlu menjalankan tanggungjawab kita sebagai hamba Allah. Berikut adalah bencana yang berlaku pada 26 disember



"Hujan lebat yang berlaku di kota kinabalu tadi "
  • 26 Disember 1861 Gempa Bumi di Egion , Yunani
  • 26 Disember, 1932 Gempa Bumi di Kansu , Cina
  • 26 Disember 1949 Gempa Bumi di Imaichi , Jepun
  • Disember 26, 1979 Gempa Bumi di Carlisle, Inggris
  • 26 Disember 2004 Tsunami di Aceh

Selain itu, tarikh "26" juga dikaitkan dalam isu ini.

  • 26 Jan 1531 Gempa Bumi di Lisbon
  • 26 Jan 1700 Gempa di Laut Pasifik
  • 26 Jul 1805 Gempa Bumi di Naples
  • Ogos 26, 1883 Gunung Krakatau meletus
  • 26 Mac 1872 Gempa Bumi di Owens Valley, Amerika Syarikat
  • Ogos 26, 1896 Gempa Bumi di Skeid , Tanah, Islandia
  • 26 Nov 1902 Gempa Bumi di Bohemia, GudegNet Republik Czech
  • 26 Nov 1930 Gempa Bumi di Izu
  • 26 Sep 1932 Gempa Bumi di Ierissos , Yunani

  • 26 Okt 1935 Gempa Bumi di Colombia
  • 26 Disember 1939 Gempa Bumi di Erzincan , Turki
  • 26 Nov 1943 Gempa di Tosya Ladik , Turki
  • 26 Mei 1957 Gempa di Bolu Abant , Turki
  • 26 Mac 1963 , Gempa Bumi di Wakasa Bay, Jepang
  • 26 Jul 1963 Gempa Bumi di Skopje , Yugoslavia
  • 26 Mei 1964 Gempa Bumi di S. Sandwich Island
  • 26 Jul 1967 Gempa Bumi di Pulumur , Turki
  • 26 Sep 1970 Gempa Bumi di Bahia Solano , Colombia
  • 26 Jul 1971 Gempa Bumi di Solomon Island
  • 26 Apr 1972 Gempa Bumi di Ezine, Turki
  • 26 Mei 1975 Gempa Bumi di N. Atlantic
  • 26 Mac 1977 Gempa Bumi di Palu , Turki

  • 26 Apr 1981 Gempa Bumi di Westmorland , Amerika Syarikat
  • 26 Mei 1983 Gempa Bumi di Nihonkai , Chubu , Jepang
  • 26 Jan 1985 Gempa Bumi di Mendoza , Argentina
  • 26 Jan 1986 Gempa Bumi di Tres Pinos , Amerika Syarikat
  • 26 Apr 1992 Gempa Bumi di Cape Mendocino , California , Amerika Syarikat
  • 26 Okt 1997 Gempa Bumi di Itali

  • 26 Mei 2006 Gempa Bumi di Jogja
  • 26 Oktober 2010 Tsunami di Mentawai
  • 26 Oktober 2010 Gunung berapi Meletus


ADMIN :Apa yang pasti, sentiasa ingat semua yang berlaku ini tiada kena mengena dengan sumpahan,alam ghaib atau lain-lain. Semua ini adalah kehendak Allah S.W.T. Semua sudah dirancang oleh yang Maha Kuasa.


Comments

  1. Only God knows. Yeahh. Kat Sarawak pun sama "style" hujannya. Sejuuuuuuuukk. Plus banyak baju tak kering. Sobs.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya kan?? Bau lain2 sudah pakaian ku semua. Huhu

      Delete
  2. Replies
    1. Ya betul tu.. Kita berserah sahaja pada-Nya

      Delete
  3. 26 Jun mcm tak de dlm senarai.. hehe...

    ReplyDelete
  4. Lau x slap ribut gred keningau tu.. bkn 26dec ker.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti pula..hehehe yang penting semua selamat kan ?, :)

      Delete

Post a Comment

Kritikan Seorang Engineer Bertauliah

Popular posts from this blog

Tubuh Mongelku Di Kucup.. Di Isap.. Di Ramas Sepuas-puasnya

Kisah hidupku bermula di sebuah pub terkenal di ibu kota. Aku ditempatkan disuatu tempat yg sempit bersama 19 yg lain Tauke Leong yaaaa..aku masih ingat nama itu..dialah yg memiliki kami..Suatu malam datang seoranglelaki bernama Joe. Aku tak pasti apa yg dibincangkan oleh Joe dgn Taukey Leong..apa yg aku ingat..setelah itu Joe menghampiri dan membawa aku pergi..aku resah meninggalkan kawan yang lain.

Mereka hanya mampu melemparkan pandangan sayu penuh simpati? simpati padaku dan jugak pada diri mereka sendiri..kerna mereka sedar? mereka juga bakal menerima nasib yang sama? Joe membawa aku berjalan ? jalan menyusuri kaki lima ibu kota dengan riang..sungguh indah pemandangan bandaraya ini alangkah bahagianya jika aku dapat menikmati malam-malam begini tanpa kongkongan..tanpa perlu menjadi hamba kepada sesiapa..

Tiba Joe berhenti..melabuhkan punggung sambil tersenyum, menyeringai seolah-oleh ada sesuatu yg sedang mengeletek nafsunya perlahan-lahan Joe menyentuh tubuhku..dilurut-lurutnya …

Kenali Hafiz Mahamad

Wow ! Tak sangka mamat ni makin popular dikalangan gadis-gadis. Well, ramai pompuan nak boyfriend dia macam Hafiz Mahamad kan. Siapa je tak mau dilayan macam princess. Okay, buat yang masih tak kenal siapa Hafiz Mahamad ni, boleh lah Stalk Instagram, Twitter dan FB dia. Buat lelaki-lelaki diluar sana, boleh la ambil inspirasi dari dia. Hehehe



Instagram           :@Hafizmahamad
Twitter               : @Hafizmahamad
Facebook           :  Hafiz Mahamad

ZULASRI : Power shall ! 

JOM TERJAH STORY NI JUGA :
Bagaimana badan kita beroperasiJenis denda yang guru lakukan di sekolahProjek bahasa asing Kem Bina Insan guru Vokasional Mid Night Movie - The Hunger Games MockingJay

Cara mengambil SPM semula

Untuk mendapat kerja di institusi kerajaan dengan kelayakan SPM sekarang ni amat sukar. Banyak persaingan berlaku diantara pelajar lain. Semakin ramai pelajar Malaysia semakin pandai dengan mendapat keputusan yang cemerlang. Baru-baru ini, aku mendapat email daripada seorang sahabat blog yang mempertanyakan bagaimana untuk mengambil SPM semula. Okay, sebelum kita ingin mengambil peperiksaan ulangan, kita hendaklah berpegang dengan syarat yang diberikan oleh Kementerian.


Syarat Pendaftaran Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)


Pelajar Tingkatan Lima Sekolah Menengah Kerajaan / Sekolah Menengah Bantuan Kerajaan / Sekolah Swasta yang diiktiraf oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.
atau

Mereka yang pernah menduduki PMR sekurang-kurangnya 1 (satu) tahun sebelum mendaftar untuk menduduki peperiksaan SPM.
atau
Mereka yang pernah menduduki peperiksaan SPM / SPM(V) / SPVM / MCE / SC / FMC.
atau
Mereka yang telah mencapai umur 19 17 tahun pada 1 Januari dalam tahun peperiksaan SPM semasa.

Merek…