Skip to main content

Tips kurus

Baru tadi aku baca akhbar yang mengatakan tahap obesiti di Malaysia semakin merisaukan. Tahu kah anda, berat badan yang berlebihan merupakan punca utama pada penyakit kronik seperti serangan jantung, kanser dan kencing manis. Jadi tidak hairan lah sekarang ni ramai orang yang mempunyai masalah ini. Hari ini aku akan beri sedikit tips macam mana aku kurangkan berat badan ku ni. Harap ia boleh membantu lah yee



NIAT

Setiap perkara yang ingin kita lakukan, kita kena sertakan dengan niat dan keazaman. Sentiasa fikir positif dan yakin pada diri. Sekiranya anda betul-betul ingin menurunkan berat badan, anda kena ada keazaman yang kuat kerana proses ini tidak secepat yang anda sangka. Munkin ia akan memakan masa berbulan-bulan, mala bertahun.

DIET YANG BETUL

Diet adalah mengambil semua nutrisi seperti karbohidrat,lemak, protein,vitamin dan mineral. Ada sesetengah orang mengurangkan semua pengambilan seratnya. Sebenarnya itu bukan lah dirt yang betul sebab ia tidak membantu mala akan membuatkan anda jatuh sakit. Apa yang penting, makan ikut masa yang betul dan kawal kuantiti yang diambil.

ELAK MINUM MINUMAN BERKARBONAT

Dulu cikgu aku pernah cakap, kita boleh minum benda ni. Tapi dengan jumlah yang sedikit. Ini kerana, jika anda mengambil dengan jumlah yang lebih dari apa yang diperlukan ia akan menjadi lemak pada tubuh anda. Selain itu, minuman ini juga mempunyai jumlah gula yang sangat banyak yang cukup untuk menambah berat badan anda.

PERBANYAKKAN AKTIVITI

Salah satu cara yang paling berkesan ialah melakukan banyak aktiviti seperti berbasikal, berenang, bersukan dan lain-lain lagi. Aktiviti yang aku selalu lakukan main bowling je lah. Siapa yang lapang tu boleh lah jumpa aku di CPS BOWL Sabah. 




BERSENAM

Selain aktiviti sihat, anda juga mesti jerap bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Dengan senaman yang konsisten dan efektif, anda boleh menambah pembakaran lemak yang ada pada tubuh anda. Untuk permulaan, anda boleh berjalan dengan lahu selama 20 minit. Dengan berjalan kaki, anda boleh mengurangkan risiko sakit jantung. Senaman yang paling mudah, jogging sekurang-kurangnya 30minit tanpa henti. Insyaallah berkesan

Admin : Harap anda teruskan usaha anda untuk kekal sihat. 

Comments

  1. Diet2 tak main sbb kalau diet tak pernah jalan punya da T_T Kalau exercise seminggu for 30 mins everyday, menurun dgn hebat :D Pastu naik dengan hebat gak. Lewl.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha...kena belajar perlahan-lahan bha..haha teruskan usaha untuk kekal sihat :D

      Delete

Post a Comment

Kritikan Seorang Engineer Bertauliah

Popular posts from this blog

Tubuh Mongelku Di Kucup.. Di Isap.. Di Ramas Sepuas-puasnya

Kisah hidupku bermula di sebuah pub terkenal di ibu kota. Aku ditempatkan disuatu tempat yg sempit bersama 19 yg lain Tauke Leong yaaaa..aku masih ingat nama itu..dialah yg memiliki kami..Suatu malam datang seoranglelaki bernama Joe. Aku tak pasti apa yg dibincangkan oleh Joe dgn Taukey Leong..apa yg aku ingat..setelah itu Joe menghampiri dan membawa aku pergi..aku resah meninggalkan kawan yang lain.

Mereka hanya mampu melemparkan pandangan sayu penuh simpati? simpati padaku dan jugak pada diri mereka sendiri..kerna mereka sedar? mereka juga bakal menerima nasib yang sama? Joe membawa aku berjalan ? jalan menyusuri kaki lima ibu kota dengan riang..sungguh indah pemandangan bandaraya ini alangkah bahagianya jika aku dapat menikmati malam-malam begini tanpa kongkongan..tanpa perlu menjadi hamba kepada sesiapa..

Tiba Joe berhenti..melabuhkan punggung sambil tersenyum, menyeringai seolah-oleh ada sesuatu yg sedang mengeletek nafsunya perlahan-lahan Joe menyentuh tubuhku..dilurut-lurutnya …

Kenali Hafiz Mahamad

Wow ! Tak sangka mamat ni makin popular dikalangan gadis-gadis. Well, ramai pompuan nak boyfriend dia macam Hafiz Mahamad kan. Siapa je tak mau dilayan macam princess. Okay, buat yang masih tak kenal siapa Hafiz Mahamad ni, boleh lah Stalk Instagram, Twitter dan FB dia. Buat lelaki-lelaki diluar sana, boleh la ambil inspirasi dari dia. Hehehe



Instagram           :@Hafizmahamad
Twitter               : @Hafizmahamad
Facebook           :  Hafiz Mahamad

ZULASRI : Power shall ! 

JOM TERJAH STORY NI JUGA :
Bagaimana badan kita beroperasiJenis denda yang guru lakukan di sekolahProjek bahasa asing Kem Bina Insan guru Vokasional Mid Night Movie - The Hunger Games MockingJay

Cara mengambil SPM semula

Untuk mendapat kerja di institusi kerajaan dengan kelayakan SPM sekarang ni amat sukar. Banyak persaingan berlaku diantara pelajar lain. Semakin ramai pelajar Malaysia semakin pandai dengan mendapat keputusan yang cemerlang. Baru-baru ini, aku mendapat email daripada seorang sahabat blog yang mempertanyakan bagaimana untuk mengambil SPM semula. Okay, sebelum kita ingin mengambil peperiksaan ulangan, kita hendaklah berpegang dengan syarat yang diberikan oleh Kementerian.


Syarat Pendaftaran Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)


Pelajar Tingkatan Lima Sekolah Menengah Kerajaan / Sekolah Menengah Bantuan Kerajaan / Sekolah Swasta yang diiktiraf oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.
atau

Mereka yang pernah menduduki PMR sekurang-kurangnya 1 (satu) tahun sebelum mendaftar untuk menduduki peperiksaan SPM.
atau
Mereka yang pernah menduduki peperiksaan SPM / SPM(V) / SPVM / MCE / SC / FMC.
atau
Mereka yang telah mencapai umur 19 17 tahun pada 1 Januari dalam tahun peperiksaan SPM semasa.

Merek…