[wajib baca] Lagi satu taktik sindiket penipuan penculikkan


culik

Tersebar satu lagi kisah yang sedih apabila dibaca kerana ianya melibatkan kanak-kanak. Kali ini berbeza sedikit. Kanak-kanak telah dijadikan ejen atau dipergunakkan untuk mendapatkan wang dengan mudah.

Jom baca cara terbaru penjenayah ini.

Sedang saya menikmati Tutti Frutti saya.., tiba2 datang seorg kanak2 lelaki Melayu dlm lingkungan umur 8 tahun. Duduk disebelah meja saya & berkata: Pakcik., mahal tak ice-cream tu? Dia ada jual sikit2 tak?
Saya jawab: Kalau adik ambil banyak, kena la bayar lebih.
Beliau terus mengajukan soalan demi soalan, tapi saya mendiamkan diri. Mungkin anda anggap saya sombong atau angkuh. Mungkin ada yg berkata: Ala Max ice-cream mcm tu pun nak berkira., belikan la aje kat budak tu.”
Sebenarnya rakan saya dah terkena. Beliau didatangi oleh budak seperti ini, & beliau belanja dia Tutti Frutti., duduk berbual dgn budak tu, dlm masa 5 minit 2 lelaki berusia approach dia dan berkata “Awak culik anak saya ye”…budak tu pun berkata: Ayah ni la pakcik yg suruh saya naik kereta dia.
Pendekkan cerita, rakan saya diugut supaya bayar RM1,000 kalu tak hendak perkara itu dilaporkan pd polis. “Ayah” budak tu siap tunjuk laporan polis yg dibuat yg mengatakan anak dia hilang & diculik. Utk tidak kecoh rakan saya ke ATM machine & bayar Ayah budak tu. Mereka hilang setelah mendapat RM1k.
Cara baru warga kota cari duit di KL ketika musim cuti sekolah ini. Oleh itu., saya berhati2 & tidak layan budak itu. Bukan saya kedekut tapi mengapa budak 8 tahun jalan seorg diri & datang tanya kat saya pasal ice-cream. .?

Kredit fb hamba ALLAH
Mohon share




No comments:

Post a Comment

Kritikan Seorang Engineer Bertauliah