Skip to main content

penghijrahan ketam merah di australia

Sempena Raya ni, Mr.Dracula semangat nak share sesuatu yang menarik ni..Pernah makan ketam tak ? Di hari raya ni kita biasanya masak nugget ketam je kan? haa tengok ketam ni berhijra ..Nasib takda kat malaysia..kalauy ada mungkin berebut orang nak ambil..haha


March of the red crabs

A red crab stops during the annual migration from the rainforest to the ocean to mate on Christmas Island, off the north west coast of Australia.


Red crabs make their way en masse along a road on Christmas Island, off the north west coast of Australia, during their annual migration from the rainforest to the ocean to mate.


Red crabs clamber over a rock on the shoreline of Christmas Island, off the north west coast of Australia, during their annual migration from the rainforest to the ocean to mate.


Red crabs climb over an overpass to cross a road on Christmas Island during their migration from the forest to the ocean.


Nice close up of red crabs on their migration towards the ocean on Christmas Island.


Red crabs clamber along a culvert on Christmas Island, off the north west coast of Australia, during their annual migration from the rainforest to the ocean to mate.


Red crabs make their way towards the ocean on Christmas Island, off the north-west Australian coast.


Red crabs crawl over a gutter during their migration on Christmas Island from the forest to the sea.


Two men walk around red crabs on a beach on Christmas Island.


Low shot of red crabs crawling along a fenced of section of road on Christmas Island, off the north-west Australian coast.


Red crabs use a tunnel to cross a road on Christmas Island during their migration from the forest to the ocean to mate.


Red crabs gather en masse on the shoreline of Christmas Island, off the north west coast of Australia, during their annual migration from the rainforest to the ocean to mate.


Hundreds of red crabs crawl along a fenced off side of road on their annual march from the forest to the ocean.


Baby red crabs gather on the shoreline of Christmas Island, off the north west coast of Australia.










Comments

Popular posts from this blog

Tubuh Mongelku Di Kucup.. Di Isap.. Di Ramas Sepuas-puasnya

Kisah hidupku bermula di sebuah pub terkenal di ibu kota. Aku ditempatkan disuatu tempat yg sempit bersama 19 yg lain Tauke Leong yaaaa..aku masih ingat nama itu..dialah yg memiliki kami..Suatu malam datang seoranglelaki bernama Joe. Aku tak pasti apa yg dibincangkan oleh Joe dgn Taukey Leong..apa yg aku ingat..setelah itu Joe menghampiri dan membawa aku pergi..aku resah meninggalkan kawan yang lain.

Mereka hanya mampu melemparkan pandangan sayu penuh simpati? simpati padaku dan jugak pada diri mereka sendiri..kerna mereka sedar? mereka juga bakal menerima nasib yang sama? Joe membawa aku berjalan ? jalan menyusuri kaki lima ibu kota dengan riang..sungguh indah pemandangan bandaraya ini alangkah bahagianya jika aku dapat menikmati malam-malam begini tanpa kongkongan..tanpa perlu menjadi hamba kepada sesiapa..

Tiba Joe berhenti..melabuhkan punggung sambil tersenyum, menyeringai seolah-oleh ada sesuatu yg sedang mengeletek nafsunya perlahan-lahan Joe menyentuh tubuhku..dilurut-lurutnya …

Kenali Hafiz Mahamad

Wow ! Tak sangka mamat ni makin popular dikalangan gadis-gadis. Well, ramai pompuan nak boyfriend dia macam Hafiz Mahamad kan. Siapa je tak mau dilayan macam princess. Okay, buat yang masih tak kenal siapa Hafiz Mahamad ni, boleh lah Stalk Instagram, Twitter dan FB dia. Buat lelaki-lelaki diluar sana, boleh la ambil inspirasi dari dia. Hehehe



Instagram           :@Hafizmahamad
Twitter               : @Hafizmahamad
Facebook           :  Hafiz Mahamad

ZULASRI : Power shall ! 

JOM TERJAH STORY NI JUGA :
Bagaimana badan kita beroperasiJenis denda yang guru lakukan di sekolahProjek bahasa asing Kem Bina Insan guru Vokasional Mid Night Movie - The Hunger Games MockingJay

Cara mengambil SPM semula

Untuk mendapat kerja di institusi kerajaan dengan kelayakan SPM sekarang ni amat sukar. Banyak persaingan berlaku diantara pelajar lain. Semakin ramai pelajar Malaysia semakin pandai dengan mendapat keputusan yang cemerlang. Baru-baru ini, aku mendapat email daripada seorang sahabat blog yang mempertanyakan bagaimana untuk mengambil SPM semula. Okay, sebelum kita ingin mengambil peperiksaan ulangan, kita hendaklah berpegang dengan syarat yang diberikan oleh Kementerian.


Syarat Pendaftaran Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)


Pelajar Tingkatan Lima Sekolah Menengah Kerajaan / Sekolah Menengah Bantuan Kerajaan / Sekolah Swasta yang diiktiraf oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.
atau

Mereka yang pernah menduduki PMR sekurang-kurangnya 1 (satu) tahun sebelum mendaftar untuk menduduki peperiksaan SPM.
atau
Mereka yang pernah menduduki peperiksaan SPM / SPM(V) / SPVM / MCE / SC / FMC.
atau
Mereka yang telah mencapai umur 19 17 tahun pada 1 Januari dalam tahun peperiksaan SPM semasa.

Merek…