Saturday, August 18, 2012

PANDUAN UNTUK ANDA SEBELUM MEMBELI LAPTOP

ASSALAMMUALAIKUM DAN SELAMAT HARI RAYA SEMUA

 

Sekarang ini di Malaysia, semakin ramai yang menggunakan laptop untuk pelbagai urusan, seperti membuat documentation, bermain internet, games dan bermacam lagi, lebih-lebih lagi untuk orang/pelajar yang agak sibuk, jadi laptop adalah benda yang penting, kerana mereka selalu bergerak ke sana sini.

Lebih-lebih lagi sekarang ini, sudah ada broadband dan perkhidmatan wifi yang memudahkan pengguna untuk melayari internet di mana jua. Ini menjadikan semakin ramai pengguna laptop di Malaysia ini. Jadinya di sini saya ingin berkongsi bersama semua, apakah yang perlu di lihat dan diteliti sebelum anda membeli laptop.

SAIZ DAN BERAT

Sebenarnya saiz dan berat untuk laptop adalah amat penting. Netbook di pasaran sekarang adalah bersaiz kecil dan ringan, tetapi prestasi tidak sehebat seperti laptop yang saiz agak besar berbanding dengan netbook ini.
Jadi sebelum membeli laptop pastikan apakah requirement yang anda perlukan untuk laptop yang bakal anda beli nanti, adakah hanya ingin melayari internet dan bersuka-suka, atau anda adalah memang seorang yang agak sibuk dengan tugasan harian dan memerlukan laptop yang agak bagus untuk kegunaan anda seharian. Dan juga, adaptor untuk laptop juga boleh menjadikan berat bertambah, kerana ada adaptor bersaiz agak besar. Yala kan, cuba bayangkan, anda menaiki komuter, lrt, bas, dan anda kena berdiri sambil keadaan sempit, semestinya bahu anda akan menjadi lenguh jika berat sangat kan.

PROCESSOR (CPU)

Proccessor untuk laptop selalunya adalah slow sedikit dari processor desktop, tetapi itu dulu, sekarang tidak lagi. Dengan kehadiran dual core/quad core processor di pasaran sekarang, membolehkan anda pelbagaikan kerja anda pada satu masa atau multitasking. Jadi sebelum membeli laptop, pastikan apa motif sebenarnya anda mahu membeli laptop, jangan ikut orang saja, orang beli laptop menggunakan quad core processor, anda juga ikut saja, padahal orang itu adalah memang banyak menggunakan perisian yang berat-berat. Dan anda membeli laptop yang sama hanya untuk bermain facebook dan juga bermain solitaire, itu adalah satu PEMBAZIRAN!!!. Jadi fikirkan dahulu mana satu processor yang bersesuaian untuk anda.

MEMORI (RAM)

Selalunya RAM yang basic di pasaran sekarang adalah 2GB dan ada juga yang masih menggunakan 1GB, jadi harga kadang-kadang menjadi lebih murah. Tetapi prestasi laptop itu akan jatuh. Sepatutnya pada masa sekarang ini 2GB adalah paling minimum untuk kegunaan seharian, memandangkan OS juga memerlukan kapasiti RAM yang tinggi. Penambahan ram adalah lagi bagus jika anda ada bajet lebih, 4GB adalah amat sesuai untuk sesiapa yang mahukan prestasi yang lagi bagus untuk laptop yang dibeli.

Display Dan Video

Kebanyakan laptop sekarang adalah support untuk HD (High Definition), jadinya harga agak tinggi sikit untuk laptop yang berDisplay HD. Jadi pada yang mungkin suka menonton drama/movie berkualiti HD, adalah amat sesuai jika menggunakan laptop seperti ini. Dan pada sesetengah laptop menggunakan grafik kad yang agak hebat, ini pun menjadikan harga laptop itu menjadi tinggi. Jadi jika motif anda membeli laptop hanya untuk membuat documentation, dan tiada hasrat mahu bermain game yang agak hebat, adalah disarankan memilih laptop yang menggunakan grafik yang biasa saja. Kerana ini akan menjimatkan bajet anda.

Ada beberapa saiz display untuk laptop
- 12inci atau lagi kecil – ini selalunya untuk saiz netbook
- 13.3inci atau lagi kecil – inipun sama untuk saiz netbook, dan ada juga sesetengah laptop menggunakan saiz ini
- 14 inci hingga 16inci – ini adalah saiz yang banyak digunakan untuk laptop
- 17inci hingga 19inci – saiz ini agak besar, dan laptop akan menjadi berat
- 20 inci ke atas - ini adalah saiz terbesar untuk laptop dan bertambah - tambah berat laptop

Jadi diingatkan di sini, faktor pemilihan saiz ini juga akan effect pada harga laptop tersebut, makin besar display harga menjadi lagi tinggi. Selalunya pembeli laptop memilih saiz 14inci hingga 16inci, kerana harga yang berpatutan dan sesuai untuk bajet dan penggunaan seharian mereka.

Laptop Tanpa OS dan Dengan OS

Selalunya penjualan laptop terbahagi dua, ada yang sudah install dengan OS dan ada yang belum install OS. Untuk pengetahuan anda, OS itu adalah Operating System, seperti WINDOWS, LINUX, MAC OS. Selalunya laptop yang didatangkan tanpa OS ini harga adalah agak rendah berbanding dengan harga laptop yg berOS, kerana OS yang sudah diinstall itu berlesen. Berlesen di sini bermaksud ORIGINAL OS, jadinya ia memang mahal sedikit. Jika anda berpengetahuan mengenai komputer, sudah tentunya anda akan memilih laptop tanpa OS, kerana itu akan menjimatkan bajet anda, kerana sudah beli, anda boleh menginstall sendiri OS yang anda suka. Akan tetapi kepada yang mungkin tidak arif untuk menginstall sendiri OS, adalah disarankan anda membeli laptop dengan OS, kerana setelah membeli, anda terus boleh menggunakan laptop itu. Tanpa perlu memikirkan kerisauan untuk menginstall OS. Apa-apa pun jika anda masih lagi mahu membeli laptop tanpa OS kerana mahu jimatkan bajet anda, bawalah rakan anda yang memang tahu mengenai penginstallan OS.

Drives

Drives bermaksud di sini adalah cakera keras anda atau harddisk, DVD writer (DVDRW).

Ada beberapa saiz harddisk untuk laptop di pasaran sekarang, 250GB, 320GB, 500GB dan sebagainya. Jadi untuk penjimatan bajet anda, anda boleh membeli laptop yang menggunakan harddisk yang bersaiz kecil. Tidak perlu besar sangat, kerana sekarang ini. External harddisk pun sudah banyak di pasaran, dan harganya tidak mahal seperti 3 atau 4 tahun lepas. Kerana jika anda membeli laptop dengan harddisk bersaiz 250GB, tidak mungkin harddisk itu akan penuh dengan sekelip mata bukan?. Ia mungkin mengambil masa berbulan-bulan untuk penuh. Dan mungkin bertahun.

DVDRW juga selalunya sudah ada untuk setiap laptop di pasaran sekarang, kenapa perlu ada DVDRW?, kerana membolehkan anda burn apa jua files sebagai backup. Apa yang anda perlu ada hanyalah cd atau dvd kosong untuk menyimpan data-data yang anda ingin backup. Dan juga jika anda sebagai pelajar mahu menghantar projek atau anda sebagai pekerja mahu menghantar kertas kerja, jadi DVDRW adalah amat penting bagi anda.

Warranty

Selalunya laptop di pasaran sekarang tempoh warranty paling kurang adalah setahun, tetapi ada yang menawarkan 3 tahun warranty secara percuma, dan ada juga perlu menambah duit untuk menambahkan tempoh warranty itu. Sebenarnya adalah lagi bagus menambahkan tempoh warranty anda ke 3 tahun, kerana perkakasan/hardware untuk laptop adalah mahal berbanding dengan harga perkakasan desktop pc.

Selalunya kerosakan yang dihadapi pada setiap laptop adalah bateri. Bateri selalunya adalah perkakasan yang paling cepat rosak, dan ia adalah mahal untuk diganti. Jika bateri itu rosak dalam jangkamasa 3 tahun, anda boleh claim warranty. Dan sudah ada penjimatan di situ.

Peringatan

Sebelum anda membeli laptop seharusnya anda bertanyakan soalan kepada rakan anda yang arif mengenai perkakasan komputer ini, semestinya mereka dapat membantu anda, apakah pemilihan laptop yang sesuai untuk anda. Ataupun bawa mereka bersama anda ketika anda membeli laptop, kerana orang yang arif mengenai perkakasan komputer, akan menyelamatkan anda dari di tipu dan juga akan menjimatkan bajet anda.

No comments:

Post a Comment

Kritikan Seorang Engineer Bertauliah