Skip to main content

Tips selamat di lebuhraya




 

Sebelum memandu kenal pasti laluan yang akan diambil untuk mengelak daripada memandu dalam keadaan yang teragak-agak.
Tentukan terlebih dahulu kawasan rehat untuk berhenti berehat serta persimpangan yang perlu diikuti.Gunakan peta untuk merancang perjalanan anda.


Dapatkan rehat yang secukupnya 

- Makanan berat dan masa kerja yang panjang boleh mengakibatkan keletihan dan membawa kepada hilang tumpuan ketika memandu.
- Dapatkan tidur yang cukup pada sebelah siang sekiranya anda memilih untuk memandu pada sebelah malam.
- Elakkan daripada mengambil minuman atau ubat yang boleh mendatangkan kesan mabuk atau mengantuk. Selain itu, 
elakkan juga daripada menggambil makanan yang mengandungi kandungan lemak dan gula yang banyak bagi menggelakkan rasa mengantuk.


Hindarkan perasaan negatif seperti marah, kecewa, dan teragak-agak sebelum memandu.

- Ia juga boleh mendorong anda melanggar peraturan jalan raya seperti memandu terlalu laju, memandu dengan cara yang merbahaya dan lain-lain.
- Perasaan negetif ini boleh menjejaskan tumpuan ketika memandu.


Periksa kenderaan terutama sebelum memulakan perjalanan yang jauh.

Periksa bahagian-bahagian enjin seperti:
- Minyak Enjin
- Tali Kipas
- Bateri
- Air Bateri
- Periksa bahagian lampu utama seperti lampu isyarat, lampu hadapan, lampu brek dan lampu kecemasan
- Periksa tekanan angin tayar, tayar ganti, dan bunga tayar agar berfungsi dengan baik
- Periksa bahagian-bahagian brek supaya berfungsi dengan baik
- Periksa getah pengelap cermin.



Comments

Popular posts from this blog

Kenali Hafiz Mahamad

Wow ! Tak sangka mamat ni makin popular dikalangan gadis-gadis. Well, ramai pompuan nak boyfriend dia macam Hafiz Mahamad kan. Siapa je tak mau dilayan macam princess. Okay, buat yang masih tak kenal siapa Hafiz Mahamad ni, boleh lah Stalk Instagram, Twitter dan FB dia. Buat lelaki-lelaki diluar sana, boleh la ambil inspirasi dari dia. Hehehe



Instagram           :@Hafizmahamad
Twitter               : @Hafizmahamad
Facebook           :  Hafiz Mahamad

ZULASRI : Power shall ! 

JOM TERJAH STORY NI JUGA :
Bagaimana badan kita beroperasiJenis denda yang guru lakukan di sekolahProjek bahasa asing Kem Bina Insan guru Vokasional Mid Night Movie - The Hunger Games MockingJay

Tubuh Mongelku Di Kucup.. Di Isap.. Di Ramas Sepuas-puasnya

Kisah hidupku bermula di sebuah pub terkenal di ibu kota. Aku ditempatkan disuatu tempat yg sempit bersama 19 yg lain Tauke Leong yaaaa..aku masih ingat nama itu..dialah yg memiliki kami..Suatu malam datang seoranglelaki bernama Joe. Aku tak pasti apa yg dibincangkan oleh Joe dgn Taukey Leong..apa yg aku ingat..setelah itu Joe menghampiri dan membawa aku pergi..aku resah meninggalkan kawan yang lain.

Mereka hanya mampu melemparkan pandangan sayu penuh simpati? simpati padaku dan jugak pada diri mereka sendiri..kerna mereka sedar? mereka juga bakal menerima nasib yang sama? Joe membawa aku berjalan ? jalan menyusuri kaki lima ibu kota dengan riang..sungguh indah pemandangan bandaraya ini alangkah bahagianya jika aku dapat menikmati malam-malam begini tanpa kongkongan..tanpa perlu menjadi hamba kepada sesiapa..

Tiba Joe berhenti..melabuhkan punggung sambil tersenyum, menyeringai seolah-oleh ada sesuatu yg sedang mengeletek nafsunya perlahan-lahan Joe menyentuh tubuhku..dilurut-lurutnya …

Cara mengambil SPM semula

Untuk mendapat kerja di institusi kerajaan dengan kelayakan SPM sekarang ni amat sukar. Banyak persaingan berlaku diantara pelajar lain. Semakin ramai pelajar Malaysia semakin pandai dengan mendapat keputusan yang cemerlang. Baru-baru ini, aku mendapat email daripada seorang sahabat blog yang mempertanyakan bagaimana untuk mengambil SPM semula. Okay, sebelum kita ingin mengambil peperiksaan ulangan, kita hendaklah berpegang dengan syarat yang diberikan oleh Kementerian.


Syarat Pendaftaran Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)


Pelajar Tingkatan Lima Sekolah Menengah Kerajaan / Sekolah Menengah Bantuan Kerajaan / Sekolah Swasta yang diiktiraf oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.
atau

Mereka yang pernah menduduki PMR sekurang-kurangnya 1 (satu) tahun sebelum mendaftar untuk menduduki peperiksaan SPM.
atau
Mereka yang pernah menduduki peperiksaan SPM / SPM(V) / SPVM / MCE / SC / FMC.
atau
Mereka yang telah mencapai umur 19 17 tahun pada 1 Januari dalam tahun peperiksaan SPM semasa.

Merek…