Skip to main content

Adakah Mayat Yang Telah Diawet Dikira Najis?


Adakah Mayat Yang Telah Diawet Dikira Najis? | Sebagai orang Islam, kita perlu peka dengan keadaan sekeliling. Hal ini kerana ada sesetengah perkara atau benda tersebut dianggap najis. Sama seperti kepada pelajar perubatan yang mempunyai pertanyaan mengenai mayat yang diawet. Persoalan mereka adalah adakah mayat yang telah diawet dikira najis. Bagi mendengar jawapan itu, jom kita baca huraian ustaz di bawah ini.



Soalan :

Assalamualaikum.

Saya ada satu soalan. Saya merupakan pelajar perubatan. Saya akan membedah mayat dua kali seminggu. Soalan saya adakah mayat yang telah diawetkan dengan bahan kimia dikira sebagai najis? Adakah bau (bahan kimia pada mayat) yang melekat di baju (bau sahaja) juga dianggap janis, kerana walaupun menggunakan pelindung pakaian (apron), tetapi bau masih melekat di baju.

Sekian, terima kasih.

Jawapan :

Mayat manusia adalah tidak najis walaupun ia seorang yang musyrik. Ini berdasarkan firman Allah SWT :

” Dan Kami (Allah) telah memuliaka anak Adam”. Adapun darah, najis, kencing dan sebagainya dari mausia itu adalah najis. Adapun ayat Al-Quran yang bermaksud : “Sesungguhnya orang musyrik itu adalah najis. bermaksud akidah mereka yang bathil itu adalah najis. Adapun bau yang melekat di pakaian adalah dianggap tidak najis. klik sini

P.S : Jadi sudah jelas bahawa mayat manusia adalah merupakan tidak dikira sebagai najis walaupun mayat tersebut bukan seorang yang musyrik. Semoga jawapan ini dapat membantu anda. Insha Allah.

dengan 1 klik anda boleh menderma kepada Tabuk MR Dracula KLIK SINI UNTUK MENDERMA

Comments

Popular posts from this blog

Tubuh Mongelku Di Kucup.. Di Isap.. Di Ramas Sepuas-puasnya

Kisah hidupku bermula di sebuah pub terkenal di ibu kota. Aku ditempatkan disuatu tempat yg sempit bersama 19 yg lain Tauke Leong yaaaa..aku masih ingat nama itu..dialah yg memiliki kami..Suatu malam datang seoranglelaki bernama Joe. Aku tak pasti apa yg dibincangkan oleh Joe dgn Taukey Leong..apa yg aku ingat..setelah itu Joe menghampiri dan membawa aku pergi..aku resah meninggalkan kawan yang lain.

Mereka hanya mampu melemparkan pandangan sayu penuh simpati? simpati padaku dan jugak pada diri mereka sendiri..kerna mereka sedar? mereka juga bakal menerima nasib yang sama? Joe membawa aku berjalan ? jalan menyusuri kaki lima ibu kota dengan riang..sungguh indah pemandangan bandaraya ini alangkah bahagianya jika aku dapat menikmati malam-malam begini tanpa kongkongan..tanpa perlu menjadi hamba kepada sesiapa..

Tiba Joe berhenti..melabuhkan punggung sambil tersenyum, menyeringai seolah-oleh ada sesuatu yg sedang mengeletek nafsunya perlahan-lahan Joe menyentuh tubuhku..dilurut-lurutnya …

Kenali Hafiz Mahamad

Wow ! Tak sangka mamat ni makin popular dikalangan gadis-gadis. Well, ramai pompuan nak boyfriend dia macam Hafiz Mahamad kan. Siapa je tak mau dilayan macam princess. Okay, buat yang masih tak kenal siapa Hafiz Mahamad ni, boleh lah Stalk Instagram, Twitter dan FB dia. Buat lelaki-lelaki diluar sana, boleh la ambil inspirasi dari dia. Hehehe



Instagram           :@Hafizmahamad
Twitter               : @Hafizmahamad
Facebook           :  Hafiz Mahamad

ZULASRI : Power shall ! 

JOM TERJAH STORY NI JUGA :
Bagaimana badan kita beroperasiJenis denda yang guru lakukan di sekolahProjek bahasa asing Kem Bina Insan guru Vokasional Mid Night Movie - The Hunger Games MockingJay

Cara mengambil SPM semula

Untuk mendapat kerja di institusi kerajaan dengan kelayakan SPM sekarang ni amat sukar. Banyak persaingan berlaku diantara pelajar lain. Semakin ramai pelajar Malaysia semakin pandai dengan mendapat keputusan yang cemerlang. Baru-baru ini, aku mendapat email daripada seorang sahabat blog yang mempertanyakan bagaimana untuk mengambil SPM semula. Okay, sebelum kita ingin mengambil peperiksaan ulangan, kita hendaklah berpegang dengan syarat yang diberikan oleh Kementerian.


Syarat Pendaftaran Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)


Pelajar Tingkatan Lima Sekolah Menengah Kerajaan / Sekolah Menengah Bantuan Kerajaan / Sekolah Swasta yang diiktiraf oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.
atau

Mereka yang pernah menduduki PMR sekurang-kurangnya 1 (satu) tahun sebelum mendaftar untuk menduduki peperiksaan SPM.
atau
Mereka yang pernah menduduki peperiksaan SPM / SPM(V) / SPVM / MCE / SC / FMC.
atau
Mereka yang telah mencapai umur 19 17 tahun pada 1 Januari dalam tahun peperiksaan SPM semasa.

Merek…