Monday, March 19, 2012

Perbezaan Jenis dan Socket Processor


Hallo kawan-kawan  , kali ini kita akan sama-sama belajar tentang Fungsi , Jenis , dan socket processor . mungkin sudah bayak yang mengetahui . tapi yang namanya ilmu pasti masih ada yang sering lupa bahkan yang awam pun belum banyak yang tau . ini juga boleh menjadi salah satu tips alternatif sebelum membeli komputer :)
RAM, hard disk, motherboard, dan lain-lain komponen bagi menghasilkan keluaran / hasil yang anda kehendaki. Sekiranya processor tidak berfungsi, maka komponen-komponen komputer yang lain juga tidak dapat berfungsi.

Rekabentuk Processor

Pada masa dahulu, rekabentuk processor sesuai dipasang secara slot. Tetapi kini, rekabentuk processor semuanya sesuai dipasang secara soket. Umumnya, kini terdapat dua pengeluar processor iaitu Intel dan AMD. Rekabentuk luarannya hampir sama, iaitu berbentuk segiempat dan mempunyai pin-pin yang banyak sebagai connector kepada motherboard. Terdapat rekabentuk terkini dari Intel iaitu soket LGA775 yang tidak mempunyai pin, sebaliknya motherboard yang mempunyai pin-pin connector untuk dihubungkan dengan processor.

Pemilihan ProcessorJika imbas kembali kepada tips pemilihan motherboard, jenis processor dan soket processor adalah perkara pertama yang perlu dipastikan sebelum membeli motherboard. Pendek kata, processor adalah komponen perkakasan komputer terpenting sebelum membeli komponen-komponen komputer yang lain. Perlu diingatkan juga, kebiasaannyaprocessor adalah perkakasan komputer yang paling mahal.

Jenis-Jenis Processor:

Intel

- Pentium II

- Pentium III

- Pentium IV

- Pentium IV Celeron

- Pentium D

- Dual Core

- Core 2 Duo

- Core 2 Extreme

- Quad Core


AMD

- Sempron

- Athlon

- Athlon AM2 X2

- Phenom


Setelah menentukan jenis processor yang dikehendaki, kita perlu melihat kepada no soket processor pula. Ini amat penting supaya kita tidak tersilap memilih motherboard. Sekiranya motherboard tersebut betul dan bersesuaian (compatible) dengan processor, maka processor akan dapat berfungsi dengan baik..

Di bawah ini saya senaraikan beberapa nomoor soket processor sebagai rujukan untuk memilih processor dan motherboard yang sesuai:

Nombor Soket


Processor / No PinJenis Processor Yang Bersesuaian

Intel
Soket 423Pentium IV / PGA (Pin Grid Array)
Soket 478Pentium IV/ PGA 2nd Ver.,
Pentium IV Celeron (DDR RAM)
Soket 603Pentium IV Xeon (micro PGA)
Soket LGA 775Pentium IV, Pentium D, Celeron 420,
Celeron 430, Pentium Dual Core,
Core 2 Duo, Core 2 Quad
Soket LGA 1155/1156Core i3, Core i5, Core i7
(860, 870, 2600)
Soket LGA 1366Core i7 (930, 950)
AMD
Soket 754Athlon 64 (mPGA), Sempron
Soket 939Athlon 64, Athlon 64-X2
Soket 940Athlon 64 FX 51 (micro PGA)
Soket AM2Athlon AM2, Athlon X2,
Sempron Limited Edition, Athlon FX
Socket AM2+Athlon X2, Phenom (X3 dan X4), Sempron
dan Opteron.
Soket AM3Sempron 140, Athlon II X2,
Athlon II X3, Athlon II X4,
Phenom II X2, Phenom II X4,
Phenom II X6


Ini adalah sebaagian dari nomoor socket processor yang ada. Namun, pilihlah processor dan motherboard yang ada dipasaran supaya mudah untuk mendapatkan alat ganti perkakasan komputer yang bersesuaian.

Semoga dengan artikel ini banyak yang sudah mengetahui tentang perbedaan jenis dan socket dari processor :)

No comments:

Post a Comment

Kritikan Seorang Engineer Bertauliah