Skip to main content

Perbezaan Jenis dan Socket Processor


Hallo kawan-kawan  , kali ini kita akan sama-sama belajar tentang Fungsi , Jenis , dan socket processor . mungkin sudah bayak yang mengetahui . tapi yang namanya ilmu pasti masih ada yang sering lupa bahkan yang awam pun belum banyak yang tau . ini juga boleh menjadi salah satu tips alternatif sebelum membeli komputer :)
RAM, hard disk, motherboard, dan lain-lain komponen bagi menghasilkan keluaran / hasil yang anda kehendaki. Sekiranya processor tidak berfungsi, maka komponen-komponen komputer yang lain juga tidak dapat berfungsi.

Rekabentuk Processor

Pada masa dahulu, rekabentuk processor sesuai dipasang secara slot. Tetapi kini, rekabentuk processor semuanya sesuai dipasang secara soket. Umumnya, kini terdapat dua pengeluar processor iaitu Intel dan AMD. Rekabentuk luarannya hampir sama, iaitu berbentuk segiempat dan mempunyai pin-pin yang banyak sebagai connector kepada motherboard. Terdapat rekabentuk terkini dari Intel iaitu soket LGA775 yang tidak mempunyai pin, sebaliknya motherboard yang mempunyai pin-pin connector untuk dihubungkan dengan processor.

Pemilihan Processor



Jika imbas kembali kepada tips pemilihan motherboard, jenis processor dan soket processor adalah perkara pertama yang perlu dipastikan sebelum membeli motherboard. Pendek kata, processor adalah komponen perkakasan komputer terpenting sebelum membeli komponen-komponen komputer yang lain. Perlu diingatkan juga, kebiasaannyaprocessor adalah perkakasan komputer yang paling mahal.

Jenis-Jenis Processor:

Intel

- Pentium II

- Pentium III

- Pentium IV

- Pentium IV Celeron

- Pentium D

- Dual Core

- Core 2 Duo

- Core 2 Extreme

- Quad Core


AMD

- Sempron

- Athlon

- Athlon AM2 X2

- Phenom


Setelah menentukan jenis processor yang dikehendaki, kita perlu melihat kepada no soket processor pula. Ini amat penting supaya kita tidak tersilap memilih motherboard. Sekiranya motherboard tersebut betul dan bersesuaian (compatible) dengan processor, maka processor akan dapat berfungsi dengan baik..

Di bawah ini saya senaraikan beberapa nomoor soket processor sebagai rujukan untuk memilih processor dan motherboard yang sesuai:

Nombor Soket


Processor / No Pin



Jenis Processor Yang Bersesuaian

Intel
Soket 423Pentium IV / PGA (Pin Grid Array)
Soket 478Pentium IV/ PGA 2nd Ver.,
Pentium IV Celeron (DDR RAM)
Soket 603Pentium IV Xeon (micro PGA)
Soket LGA 775Pentium IV, Pentium D, Celeron 420,
Celeron 430, Pentium Dual Core,
Core 2 Duo, Core 2 Quad
Soket LGA 1155/1156Core i3, Core i5, Core i7
(860, 870, 2600)
Soket LGA 1366Core i7 (930, 950)
AMD
Soket 754Athlon 64 (mPGA), Sempron
Soket 939Athlon 64, Athlon 64-X2
Soket 940Athlon 64 FX 51 (micro PGA)
Soket AM2Athlon AM2, Athlon X2,
Sempron Limited Edition, Athlon FX
Socket AM2+Athlon X2, Phenom (X3 dan X4), Sempron
dan Opteron.
Soket AM3Sempron 140, Athlon II X2,
Athlon II X3, Athlon II X4,
Phenom II X2, Phenom II X4,
Phenom II X6






Ini adalah sebaagian dari nomoor socket processor yang ada. Namun, pilihlah processor dan motherboard yang ada dipasaran supaya mudah untuk mendapatkan alat ganti perkakasan komputer yang bersesuaian.

Semoga dengan artikel ini banyak yang sudah mengetahui tentang perbedaan jenis dan socket dari processor :)

Comments

Popular posts from this blog

Tubuh Mongelku Di Kucup.. Di Isap.. Di Ramas Sepuas-puasnya

Kisah hidupku bermula di sebuah pub terkenal di ibu kota. Aku ditempatkan disuatu tempat yg sempit bersama 19 yg lain Tauke Leong yaaaa..aku masih ingat nama itu..dialah yg memiliki kami..Suatu malam datang seoranglelaki bernama Joe. Aku tak pasti apa yg dibincangkan oleh Joe dgn Taukey Leong..apa yg aku ingat..setelah itu Joe menghampiri dan membawa aku pergi..aku resah meninggalkan kawan yang lain.

Mereka hanya mampu melemparkan pandangan sayu penuh simpati? simpati padaku dan jugak pada diri mereka sendiri..kerna mereka sedar? mereka juga bakal menerima nasib yang sama? Joe membawa aku berjalan ? jalan menyusuri kaki lima ibu kota dengan riang..sungguh indah pemandangan bandaraya ini alangkah bahagianya jika aku dapat menikmati malam-malam begini tanpa kongkongan..tanpa perlu menjadi hamba kepada sesiapa..

Tiba Joe berhenti..melabuhkan punggung sambil tersenyum, menyeringai seolah-oleh ada sesuatu yg sedang mengeletek nafsunya perlahan-lahan Joe menyentuh tubuhku..dilurut-lurutnya …

Kenali Hafiz Mahamad

Wow ! Tak sangka mamat ni makin popular dikalangan gadis-gadis. Well, ramai pompuan nak boyfriend dia macam Hafiz Mahamad kan. Siapa je tak mau dilayan macam princess. Okay, buat yang masih tak kenal siapa Hafiz Mahamad ni, boleh lah Stalk Instagram, Twitter dan FB dia. Buat lelaki-lelaki diluar sana, boleh la ambil inspirasi dari dia. Hehehe



Instagram           :@Hafizmahamad
Twitter               : @Hafizmahamad
Facebook           :  Hafiz Mahamad

ZULASRI : Power shall ! 

JOM TERJAH STORY NI JUGA :
Bagaimana badan kita beroperasiJenis denda yang guru lakukan di sekolahProjek bahasa asing Kem Bina Insan guru Vokasional Mid Night Movie - The Hunger Games MockingJay

Cara mengambil SPM semula

Untuk mendapat kerja di institusi kerajaan dengan kelayakan SPM sekarang ni amat sukar. Banyak persaingan berlaku diantara pelajar lain. Semakin ramai pelajar Malaysia semakin pandai dengan mendapat keputusan yang cemerlang. Baru-baru ini, aku mendapat email daripada seorang sahabat blog yang mempertanyakan bagaimana untuk mengambil SPM semula. Okay, sebelum kita ingin mengambil peperiksaan ulangan, kita hendaklah berpegang dengan syarat yang diberikan oleh Kementerian.


Syarat Pendaftaran Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)


Pelajar Tingkatan Lima Sekolah Menengah Kerajaan / Sekolah Menengah Bantuan Kerajaan / Sekolah Swasta yang diiktiraf oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.
atau

Mereka yang pernah menduduki PMR sekurang-kurangnya 1 (satu) tahun sebelum mendaftar untuk menduduki peperiksaan SPM.
atau
Mereka yang pernah menduduki peperiksaan SPM / SPM(V) / SPVM / MCE / SC / FMC.
atau
Mereka yang telah mencapai umur 19 17 tahun pada 1 Januari dalam tahun peperiksaan SPM semasa.

Merek…