Skip to main content

Cara Nak Lajukan Broadband Anda yang Slow !



Tapi sebelum tu, aku nak bagi tips lajukan broadband bagi yang dah habis limit. Hehe.. Aku dah try teknik ni, dan ia sangat la memberangsangkan ! Aku dapat teknik ni dari blog Hanieqa! Hehe.. Klik nama dia untuk serbu okeh ! Terima kasih ye Hanieqa !


Jom tengok teknik teknik nak lajukan BROADBAND anda ! Ayuhhhhhhhhhhhhhhh...

Langkah 1 : Sambung Broadband ke Komputer anda dan buat Connection seperti biasa. Apa yang perlu anda tahu ialah IP untuk Broadband anda. Untuk memudahkan anda, klik DI SINI untuk tahu IP anda.

(PERHATIAN : IP BROADBAND INI SENTIASA BERUBAH-UBAH MENGIKUT TEMPAT, MASA DAN KEADAAN. JADI, SETIAP KALI ANDA SAMBUNG BROADBAND ANDA, ANDA KENA PASTIKAN IP ANDA DAHULU)













Langkah 2 : Setelah anda dapat IP anda, Buka Notepad dan masukkan Code di bawah ini di dalam Notepad tersebut dan jangan lupa masukkan IP yang anda dapat tadi. Klik Di Sini sekali lagi untuk dapatkan IP anda.
Panglima7 tambah sikit, nak dapatkan Notepad....kena..... Klik Start ---> All Programs ---> Accessories ---> Klik Notepad. Bila gambar Notepad dah keluar sepeti di bawah.....copy code dibawah ini.
c:\windows\system32\ping IP ANDA -t
Cara Menulis : c:\windows\system32\ping [jarak] IP ANDA [jarak] -t



Langkah 3 : Kemudian , Save As Fail Notepad tersebut sebagai ping.bat dan Simpan di Desktop anda. Ingat yer, jangan simpan di tempat lain,hanya di Desktop sahaja yang dibenarkan..hehe.
Panglima tambah sikit bagi faham....save file atas nama ping.bat dan savekan di desktop.
Langkah 4 : Klik pada ping.bat di Desktop anda dan satu tetingkap Command Prompt secara automatik akan keluar. Biarkan Command Prompt ini berjalan sepanjang proses anda online. Jika anda terkeluar daripada Connection, anda kena ulang semula Langkah 1 di atas.



Okeh, untuk penambahan, sila biarkan tetingkap command prompt ni terbuka sepanjang anda online okeh? Lepas tu saksikan la perubahan speed internet anda ! Hehe..


Aku dah try kat Digi Broadband aku ni, dan ia terbukti laju ! Macam minum power root je woo.. Hehe. Tak caya , try buat ! Hehe.. Kalau tak paham pape, bagitau aku okeh? Hehe..

Comments

  1. umobile broadband x boleh pun ikut cara encik buat tu...

    ReplyDelete
  2. ye ke ?...tutor ni boleh di buat dgn menggunakan Digi @ maxis @ celcom je.. Kalau Umobile blm pasti lagi dapat tau x.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sory mencelah sikit....sya da buat tau tp yg kuar kt command prompt tu tulis request timed out byk kali...nape ek???

      Delete
    2. sya pakai celcom....nape ye?tolong tunjuk ajar...sya da ikut cara di atas tuh....xtau cemane nk buat...

      Delete
  3. umobile kluar kat command prompt tu request timed out byk kali

    ReplyDelete
    Replies
    1. mybe Umobile xdapat support lah cara ni .. sory, saya pun blm penah guna Umobile

      Delete
  4. keluar request time out jugak? -.-" guna maxis broadband? -.-"

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah , sori , mybe maxis sudah menaik taraf bb mereka....cuba lagi k

      Delete
  5. da follow tp still xbleh nk copy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula-mula, mark dulu , then tekan Ctrl+c :)

      Delete
  6. keluar request timed out jugakk! pakai celcom.:(

    ReplyDelete
  7. sy guna celcom broadband. keluar request time je...

    ReplyDelete
  8. dh save kat desktop n klik x da kuar apa2 pon

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke..mungkin ada step yg tertinggal kot

      Delete
  9. akak guna broadband celcom prepaid.. thanks, menjadi la juga.. laju la sikit berbanding mula2 buka tadi.. seronok3.. :D

    ReplyDelete
  10. tak tau lah sye nak buat cam mne nie

    ReplyDelete
  11. tak tau lah sye nak buat cam mne nie

    ReplyDelete
  12. klau dh klik cmd tedang macam mana ye...?

    ReplyDelete

Post a Comment

Kritikan Seorang Engineer Bertauliah

Popular posts from this blog

Kenali Hafiz Mahamad

Wow ! Tak sangka mamat ni makin popular dikalangan gadis-gadis. Well, ramai pompuan nak boyfriend dia macam Hafiz Mahamad kan. Siapa je tak mau dilayan macam princess. Okay, buat yang masih tak kenal siapa Hafiz Mahamad ni, boleh lah Stalk Instagram, Twitter dan FB dia. Buat lelaki-lelaki diluar sana, boleh la ambil inspirasi dari dia. Hehehe



Instagram           :@Hafizmahamad
Twitter               : @Hafizmahamad
Facebook           :  Hafiz Mahamad

ZULASRI : Power shall ! 

JOM TERJAH STORY NI JUGA :
Bagaimana badan kita beroperasiJenis denda yang guru lakukan di sekolahProjek bahasa asing Kem Bina Insan guru Vokasional Mid Night Movie - The Hunger Games MockingJay

Tubuh Mongelku Di Kucup.. Di Isap.. Di Ramas Sepuas-puasnya

Kisah hidupku bermula di sebuah pub terkenal di ibu kota. Aku ditempatkan disuatu tempat yg sempit bersama 19 yg lain Tauke Leong yaaaa..aku masih ingat nama itu..dialah yg memiliki kami..Suatu malam datang seoranglelaki bernama Joe. Aku tak pasti apa yg dibincangkan oleh Joe dgn Taukey Leong..apa yg aku ingat..setelah itu Joe menghampiri dan membawa aku pergi..aku resah meninggalkan kawan yang lain.

Mereka hanya mampu melemparkan pandangan sayu penuh simpati? simpati padaku dan jugak pada diri mereka sendiri..kerna mereka sedar? mereka juga bakal menerima nasib yang sama? Joe membawa aku berjalan ? jalan menyusuri kaki lima ibu kota dengan riang..sungguh indah pemandangan bandaraya ini alangkah bahagianya jika aku dapat menikmati malam-malam begini tanpa kongkongan..tanpa perlu menjadi hamba kepada sesiapa..

Tiba Joe berhenti..melabuhkan punggung sambil tersenyum, menyeringai seolah-oleh ada sesuatu yg sedang mengeletek nafsunya perlahan-lahan Joe menyentuh tubuhku..dilurut-lurutnya …

Cara mengambil SPM semula

Untuk mendapat kerja di institusi kerajaan dengan kelayakan SPM sekarang ni amat sukar. Banyak persaingan berlaku diantara pelajar lain. Semakin ramai pelajar Malaysia semakin pandai dengan mendapat keputusan yang cemerlang. Baru-baru ini, aku mendapat email daripada seorang sahabat blog yang mempertanyakan bagaimana untuk mengambil SPM semula. Okay, sebelum kita ingin mengambil peperiksaan ulangan, kita hendaklah berpegang dengan syarat yang diberikan oleh Kementerian.


Syarat Pendaftaran Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)


Pelajar Tingkatan Lima Sekolah Menengah Kerajaan / Sekolah Menengah Bantuan Kerajaan / Sekolah Swasta yang diiktiraf oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.
atau

Mereka yang pernah menduduki PMR sekurang-kurangnya 1 (satu) tahun sebelum mendaftar untuk menduduki peperiksaan SPM.
atau
Mereka yang pernah menduduki peperiksaan SPM / SPM(V) / SPVM / MCE / SC / FMC.
atau
Mereka yang telah mencapai umur 19 17 tahun pada 1 Januari dalam tahun peperiksaan SPM semasa.

Merek…