Cara Nak Lajukan Broadband Anda yang Slow !



Tapi sebelum tu, aku nak bagi tips lajukan broadband bagi yang dah habis limit. Hehe.. Aku dah try teknik ni, dan ia sangat la memberangsangkan ! Aku dapat teknik ni dari blog Hanieqa! Hehe.. Klik nama dia untuk serbu okeh ! Terima kasih ye Hanieqa !


Jom tengok teknik teknik nak lajukan BROADBAND anda ! Ayuhhhhhhhhhhhhhhh...

Langkah 1 : Sambung Broadband ke Komputer anda dan buat Connection seperti biasa. Apa yang perlu anda tahu ialah IP untuk Broadband anda. Untuk memudahkan anda, klik DI SINI untuk tahu IP anda.

(PERHATIAN : IP BROADBAND INI SENTIASA BERUBAH-UBAH MENGIKUT TEMPAT, MASA DAN KEADAAN. JADI, SETIAP KALI ANDA SAMBUNG BROADBAND ANDA, ANDA KENA PASTIKAN IP ANDA DAHULU)













Langkah 2 : Setelah anda dapat IP anda, Buka Notepad dan masukkan Code di bawah ini di dalam Notepad tersebut dan jangan lupa masukkan IP yang anda dapat tadi. Klik Di Sini sekali lagi untuk dapatkan IP anda.
Panglima7 tambah sikit, nak dapatkan Notepad....kena..... Klik Start ---> All Programs ---> Accessories ---> Klik Notepad. Bila gambar Notepad dah keluar sepeti di bawah.....copy code dibawah ini.
c:\windows\system32\ping IP ANDA -t
Cara Menulis : c:\windows\system32\ping [jarak] IP ANDA [jarak] -t



Langkah 3 : Kemudian , Save As Fail Notepad tersebut sebagai ping.bat dan Simpan di Desktop anda. Ingat yer, jangan simpan di tempat lain,hanya di Desktop sahaja yang dibenarkan..hehe.
Panglima tambah sikit bagi faham....save file atas nama ping.bat dan savekan di desktop.
Langkah 4 : Klik pada ping.bat di Desktop anda dan satu tetingkap Command Prompt secara automatik akan keluar. Biarkan Command Prompt ini berjalan sepanjang proses anda online. Jika anda terkeluar daripada Connection, anda kena ulang semula Langkah 1 di atas.



Okeh, untuk penambahan, sila biarkan tetingkap command prompt ni terbuka sepanjang anda online okeh? Lepas tu saksikan la perubahan speed internet anda ! Hehe..


Aku dah try kat Digi Broadband aku ni, dan ia terbukti laju ! Macam minum power root je woo.. Hehe. Tak caya , try buat ! Hehe.. Kalau tak paham pape, bagitau aku okeh? Hehe..

24 comments:

  1. umobile broadband x boleh pun ikut cara encik buat tu...

    ReplyDelete
  2. ye ke ?...tutor ni boleh di buat dgn menggunakan Digi @ maxis @ celcom je.. Kalau Umobile blm pasti lagi dapat tau x.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sory mencelah sikit....sya da buat tau tp yg kuar kt command prompt tu tulis request timed out byk kali...nape ek???

      Delete
    2. sya pakai celcom....nape ye?tolong tunjuk ajar...sya da ikut cara di atas tuh....xtau cemane nk buat...

      Delete
  3. umobile kluar kat command prompt tu request timed out byk kali

    ReplyDelete
    Replies
    1. mybe Umobile xdapat support lah cara ni .. sory, saya pun blm penah guna Umobile

      Delete
  4. keluar request time out jugak? -.-" guna maxis broadband? -.-"

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah , sori , mybe maxis sudah menaik taraf bb mereka....cuba lagi k

      Delete
  5. da follow tp still xbleh nk copy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula-mula, mark dulu , then tekan Ctrl+c :)

      Delete
  6. keluar request timed out jugakk! pakai celcom.:(

    ReplyDelete
  7. sy guna celcom broadband. keluar request time je...

    ReplyDelete
  8. dh save kat desktop n klik x da kuar apa2 pon

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke..mungkin ada step yg tertinggal kot

      Delete
  9. akak guna broadband celcom prepaid.. thanks, menjadi la juga.. laju la sikit berbanding mula2 buka tadi.. seronok3.. :D

    ReplyDelete
  10. tak tau lah sye nak buat cam mne nie

    ReplyDelete
  11. tak tau lah sye nak buat cam mne nie

    ReplyDelete
  12. klau dh klik cmd tedang macam mana ye...?

    ReplyDelete

Kritikan Seorang Engineer Bertauliah